Hlavní obsah

Cyklista Roman Kreuziger ukončil profesionální kariéru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Cyklista Roman Kreuziger ukončil v 35 letech kariéru silničního profesionála. Už v listopadu by se měl stát sportovním ředitelem stáje Bahrain Victorius, která absolvuje závody série World Tour.

Foto: Michal Červený

Roman Kreuziger ukončil profesionální kariéru

Článek

"Tělo mi říkalo, že už toho bylo dost. Navíc tím, jak mě nevzali na olympiádu, na niž jsem se chystal, oslabila se moje motivace. Sice jsem měl možnost jezdit na kole ještě dál, ale vzal jsem to tak, že už bych chtělo něco dokázat v jiné roli," uvedl na tiskové konferenci v Praze Kreuziger, jehož posledním etapovým vystoupením v cyklistické kariéře byl závod Kolem Sicílie před dvěma týdny.

Za nejúspěšnější období své cyklistické dráhy označil rok 2013, kdy obsadil celkově páté místo na Tour de France a vyhrál slavný Amstel Gold Race. Cení si i umístění v elitní desítce na MS před třemi lety a konečného triumfu na etapovém závodě Kolem Švýcarska 2008.

Foto: Sport.cz

Roman Kreuziger během Tour de France.

Během kariéry absolvoval Kreuziger celkem desetkrát Tour de France, čtyřikrát Giro d´Italia a třikrát jel španělskou Vueltu.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Cyklista Roman Kreuziger oznámil na TK ukončení kariéry silničního profesionála. U cyklistiky zůstane jako sportovní ředitel stáje Bahrajn Victorious.

Na OH se Kreuziger představil v roce 2008 v Pekingu a o čtyři roky později v Londýně. Do profipelotonu vstoupil v roce 2007 a oblékal postupně dresy týmů Liquigas, Astana, Saxo-Tinkoff, Orica-Scott, Dimension Data a Gazprom-Rus Velo.

Cyklista Roman Kreuziger (35) ukončil kariéru:
Datum a místo narození: 6. května 1986, Moravská Třebová
Výška a váha: 183 cm, 68 kg
Profesionální kariéra: Liquigas (2006-10), Astana (2011-12), Tinkoff-Saxo (2013-16), Orica-BikeExchange/Mitchelton-Scott (2016-18), Dimension Data (2019-20), Gazprom-RusVelo (2021)
Největší úspěchy: 5. místo na Giru d'Italia 2011 a Tour de France 2013; bílý trikot pro nejlepšího mladého jezdce na Giru d'Italia 2011; vítěz jedné etapy na Giru d'Italia (2012); vítěz etapových závodů Kolem Švýcarska 2008 a Kolem Romandie 2009 a jednorázového Amstel Gold Race 2013; juniorský mistr světa v silničním závodě s hromadným startem 2004
Ocenění: 5x vítěz ankety Král české cyklistiky (2004, 2008-09, 2013, 2018); držitel Ceny Roberta Bakaláře za celoživotní přínos a propagaci české cyklistiky (2013)
Rodina: ženatý, manželka Michaela, dcery Viktorie a Anna
Ostatní: všestranný silničář, v mládí se úspěšně věnoval i cyklokrosu (má dvě stříbra z MS v kategorii juniorů); s pěti umístěními v první desítce celkového pořadí na Grand Tour je nejúspěšnějším Čechem, startoval též na OH v Pekingu 2008 a Londýně 2012; syn bývalého předního čs. cyklisty Romana Kreuzigera staršího, pod jehož vedením začal ve 12 letech závodit; svůj první profesionální kontrakt podepsal v roce 2006 s italskou stájí Liquigas; při premiéře na Tour de France v roce 2008 skončil dvanáctý, do elitní desítky se vešel celkem čtyřikrát a pátým místem z roku 2013 drží stejně jako na Giru domácí maximum; čelil podezření kvůli údajným anomáliím v biologickém pasu z let 2011 a 2012, kdy závodil za Astanu - jeho hodnoty nikdy nepřekročily stanovené hranice, ale podle expertů Mezinárodní cyklistické unie (UCI) obsahovaly značné výkyvy; po téměř dvou letech byl z dopingového podezření očištěn, přišel ale o řadu závodů; na mistrovství světa 2018 v Innsbrucku se šestým místem postaral o historicky nejlepší český výsledek v silničním závodě; před třemi lety se podílel na vzniku Roman Kreuziger Cycling Academy pro talentované závodníky ve věku 11 až 17 let; loni po patnácti letech v elitních týmech podepsal smlouvu se stájí druhé divize i kvůli tomu, že jeho nový tým Gazprom-RusVelo měl zázemí kousek od italského Bardolina u jezera Garda, kde Kreuziger i s rodinou žije; má vlastní stránky https://roman-kreuziger.com.

Reklama