Hlavní obsah

Kreuziger mě během krize zachránil, přiznal Contador

Jan KrůtaPrávo

Přestože českého parťáka chválil hned po sobotní etapě, neopomněl španělský cyklista Alberto Contador poděkovat Romanu Kreuzigerovi za pomoc při krizi v prvním horském dějství ani během včerejšího dne volna.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Cyklista stáje Radioshack-Leopard Tony Gallopin v čele pelotonu první horské etapy Tour de France před jezdcem stáje Saxo-Tinkoff bank Albertem Contadorem.

Článek

„Jen díky Romanovi jsem pořád v závodě," narážel lídr stáje Saxo-Tinkoff na ztrátu necelých dvou minut, kterou v sobotu nabral na vítěze etapy Froomea, současného lídra stého ročníku Tour de France. „Nečekal jsem, že přijde taková krize, radši bych přijel ve stejném čase jako Froome. Ale prostě jsem neměl dobrý den," nehledal výmluvy Contador.

Včera dopoledne se byl na hodinu a půl projet, pak si na pár minut sedl i na časovkářský speciál. Vždyť už ve středu čeká na peloton časovka jednotlivců a druhý týden zakončí přetěžká nedělní etapa s cílem na hoře Mont Ventoux.

„Všichni víme, že ta časovka asi bude víc sedět Chrisovi (Froomeovi). Je to celé po rovině, takže profil víc nahrává časovkářským specialistům. Ale já tam nechám všechno," slíbil.

Froome je hodně silný

Očekávalo se, že Contador a spol. zkusí setřást Froomea už v nedělní etapě, kde neměl nikoho ze svých stájových kolegů. „Po posledním kopci zbývalo do cíle ještě nějakých třicet kilometrů a zbyla tam velká skupina. Navíc ten kopec nebyl až tak těžký, aby tam člověk něco převratného vymýšlel. Řekl jsem si, že je lepší šetřit síly na časovku," prozradil španělský dvojnásobný vítěz Tour.

V pořadí je šestý, o místo za českým týmovým kolegou, na britského lídra oba ztrácejí 1:51 minuty. Zaváhání týmu Sky v nedělní etapě však dává Contadorovi naději.

„Vždycky je dobré vidět nějakou jejich slabinu. Nebude to asi moc obvyklé, hodně nás jejich zaváhání překvapilo. Pokud by se to opakovalo, zkusím šanci využít," uvedl Contador.

Froome zatím na Tour ukazuje skvělou kondici. „Je hodně silný, ale stát se může spousta věcí. Na Grand Tours moje forma vždy gradovala v posledním týdnu, a ačkoliv je Froome ve formě, vloni na Vueltě pro něj byl ten poslední týden taky hodně dlouhý," vracel se Contador k třítýdennímu závodu ve Španělsku, který ovládl a Brit skončil čtvrtý.

Věří, že v Alpách můžou přijít jeho chvíle. „Poslední týden letošní Tour bude opravdu extrémně těžký a já se pokusím něco udělat. Nohy už budou bolet všechny stejně. Jsem optimista, protože když si člověk nevěří, nic nedokáže. Někdy prostě musíte zariskovat."

Reklama

Související témata: