Hlavní obsah

V Táboře kraloval van der Haar, Bína dojel osmý

Tábor

Nizozemský cyklokrosař Lars van der Haar ovládl po triumfu ve Valkenburgu i dnešní druhý závod Světového poháru v Táboře, když ve spurtu porazil Němce Philippa Walslebena. Cyklokrosovou velmoc z Belgie zachraňoval třetí příčkou Kevin Pauwels. Nejlepším z Čechů byl osmý Martin Bína.

Foto: Michal Červený

Cyklokrosař Martin Bína.

Článek
Fotogalerie

„Tyhle dva závody mi vyšly dokonale. Věřil jsem, že bych mohl být dvakrát na pódiu, ale dvě vítězství předčila moje očekávání," uvedl dvaadvacetiletý van de Haar, který s Walslebenem odjel zbytku startovního pole hned ve druhém kole.

Van der Haara pak sice v polovině závodu postihl pád, ale dokázal se dotáhnout zpátky. „Podklouzlo mi to a ztratil jsem necelých deset vteřin. Byla to moje chyba a v tu chvíli jsem se trochu loučil s bojem o první místo. Nakonec se mi podařilo do čela dotáhnout a jsem šťastný, jak to nakonec dopadlo," líčil vítěz.

„V současné době je skoro k neporažení," chválil nizozemského závodníka nejlepší z Belgičanů Kevin Pauwels. „Já věřím, že ještě půjdu nahoru, pořád mám ve výkonnosti nějaké rezervy," odmítal chválu van der Haar.

Za osmou příčku byl Bíma rád

Stejně jako všichni ostatní závodníci ze špičky spěchal rychle zpátky do Belgie, kde se už zítra jede v Ruddervoorde seriál Superprestige. „V devět letíme do Paříže, přespíme tam a ráno jedeme TGV do Bruselu," prozradil Martin Bína. Někteří Belgičané volili cestu soukromým letadlem, které jim poskytl jeden ze sponzorů.

Za osmou příčku byl nejlepší z českých závodníků rád. „Po výbuchu ve Valkenburgu minulý víkend je to podstatně lepší. Tam jsem se nějak zlomil v hlavě, tady to už bylo v pohodě. Sice ještě nejsem v top formě, ale sezóna je dlouhá. Osmička je navíc moje šťastné číslo. A lepší být osmý než dvacátý osmý," říkal s úsměvem Bína.

Závod na suché a rychlé trati mu úplně nesedl, přestože v minulých letech si v takových podmínkách lebedil. „Čím jsem starší, tím víc mi sedí bahno a těžké tratě. Když byla nedávno v Ronse takováhle prasečina, jelo se mi v tom naprosto bez problémů," vracel se k závodu, kde skončil v přetěžkých podmínkách druhý.

Nyse počasí totálně zničilo

V Táboře se jelo za atypického cyklokrosového počasí, ve vedru dokonce rozhodčí povolili borcům z elitní kategorie pití během závodu, což je jinak zakázané. Povoluje se to pouze při teplotách nad 20 stupňů, takže prakticky nikdy. „Pití přišlo docela vhod," tvrdil Bína. Ale třeba takový belgický fenomén světového cyklokrosu Sven Nys i tak trpěl. „Normálně jsem se zavařil, počasí mě totálně zničilo," prozradil úřadující mistr světa, který skončil až dvaadvacátý. „Už aby bylo bláto a zima," přál si.

Poprvé v letošní sezóně se postavil po vleklých zdravotních problémech na start Radomír Šimůnek. Nečekal od sebe zázraky, přece jen začal teprve nedávno s tréninkem. „Do závodu jsem šel takový syrový a prakticky z nuly, navíc mi hned po startu spadl řetěz. Ve třetím kole se to opakovalo a já musel velký kus běžet. Pak jsem jel již jen kvůli lidem a v předposledním kole mě rozhodčí ze závodu odvolali," řekl Radomír Šimůnek.

Teď se chce v klidu nachystat na další část sezóny. „Zase budu týden najíždět kilometry a trénovat, příští týden zkusím jet Superprestige. Vše ale nyní již směřuji ke druhé polovině sezóny, kde bych chtěl jezdit dobré výsledky," dodal Šimůnek.

Druhý závod Světového poháru v cyklokrosu v Táboře:
Muži (30 km):
1. Van der Haar (Niz.) 1:09:06
2. Walsleben (Něm.) stejný čas
3. Pauwels (Belg.) -11
4. Mourey (Fr.) -12
5. Vantornout -24
6. Albert (oba Belg.) -27
8. Bína -35
24. Petruš -2:29
32. Kyzivát -4:25
37. Bambula -5:04
42. Malík -6:57
44. Nesvadba
45. Adel oba -1 kolo
46. Šimůnek (všichni ČR) -2 kola
Průběžné pořadí SP (po 2 ze 7 závodů):
1. Van der Haar 160 bodů
2. Walsleben
3. Pauwels oba 135
4. Vantornout 115
5. Aernouts (Belg.) 103
6. Albert 90
23. Petruš 53
27. Bína 46
32. Bambula 39
35. Kyzivát 33
51. Malík 9
54. Nesvadba 7
56. Adel 6
57. Šimůnek 5

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články