Hlavní obsah

Rogers vyhrál dvacátou etapu Gira, Quintana má blízko k triumfu

Australan Michael Rogers vyhrál poslední těžkou etapu letošního Gira d'Italia. Díky triumfu v horské prověrce dlouhé 167 kilometrů s cílem v nadmořské výšce přes 1700 metrů zaznamenal druhou dílčí výhru na letošním Giru d'Italia. Celkové vítězství má před nedělní závěrečnou etapou, v níž se obvykle neútočí, na dosah Kolumbijec Nairo Quintana.

Foto: Gian Mattia D'Alberto, ČTK/AP

Nairo Quintana zůstal v růžovém trikotu pro vedoucího muže Giro d'Italia.

Článek

Druhý muž loňské Tour de France má v čele celkové klasifikace více než tříminutový náskok před krajanem Rigobertem Uránem. Jen nečekané selhání na závěrečných 172 rovinatých kilometrech by ho tak mohlo připravit o růžový trikot. V dnešní etapě si Quintana pozici pohlídal, do cíle dorazil s více než pětiminutovou ztrátou na vítěze společně se všemi hlavními konkurenty.

Na stupních vítězů se mu v očích zaleskly slzy. "Byly to slzy štěstí, dosáhl jsem jednoho z velkých životních cílů. Na 99 procent je hotovo," řekl čtyřiadvacetiletý Kolumbijec. Podle všeho se dočká prvního vítězství na některém ze tří největších etapových závodů.

Rogers pro rozhodující útok v závěrečném stoupání využil kolize svého kolegy z úniku Francesca Manuela Bongiorna s jedním z diváků. Italského cyklistu tři kilometry před cílem poplácal fanoušek po zádech tak silně, že musel zabrzdit, aby nenarazil do Rogerse. Při manévru mu levá noha vypadla z pedálu, a než se znovu rozjel, Australan byl pryč. "Nevěděl jsem o tom, je mi ho líto. Několikrát jsem se ho snažil setřást. Tohle se bohužel stává," řekl Rogers, který projel cílem na vrcholu Monte Zoncolan s více než půlminutovým náskokem.

Bongiorno se nakonec propadl až na třetí pozici za krajana Franca Pellizottiho. "Cítím velkou hořkost. Na takovém kopci, jakmile ztratíte rovnováhu, je to nemožné. Možná tenhle incident bude dobrý pro budoucnost. Fanoušci nám dávají sílu, ale musejí se poučit," poznamenal zklamaný Ital.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 20. etapa: Maniago - Monte Zoncolan (167 km):
1. Rogers (Austr./Tinkoff-Saxo) 4:41:55
2. Pellizotti (It./Androni Giocattoli) -38
3. Bongiorno (It./Bardiani-CSF) -49
4. Roche (Ir./Tinkoff-Saxo) -1:35
5. Bookwalter (USA/BMC) -1:37
6. Chalapud (Kol./Colombia) -1:46
7. Preidler (Rak./Giant) -1:52
8. Monfort (Belg./Lotto) -2:12
9. Cataldo (It./Sky) -2:24
10. Geschke (Něm./Giant) -2:37.
Průběžné pořadí:
1. Quintana (Kol./Movistar) 83:50:25
2. Urán (Kol./Omega Pharma-Quick-Step) -3:07
3. Aru (It./Astana) -4:04
4. Rolland (Fr./Europcar) -5:46
5. Pozzovivo (It./AG2R) -6:41
6. Majka (Pol./Tinkoff-Saxo) -7:13
7. Kelderman (Niz./Belkin) -11:09
8. Evans (Austr./BMC) -12:00
9. Hesjedal (Kan./Garmin) -13:35
10. Kiserlovski (Chorv./Trek) -15:49.

Reklama

Související témata: