Hlavní obsah

Kreuziger vynechá domácí šampionát, Tour ještě nemá jistou

Praha

Cyklista Roman Kreuziger se stejně jako loni rozhodl vynechat domácí silniční šampionát, který se koná od čtvrtka do neděle ve Slavkově u Brna. Místo toho bude trénovat v Itálii. Přestože už 5. července v britském Leedsu odstartuje Tour de France, český profesionál ze stáje Tinkoff-Saxo stále netuší, zda se na startu slavného závodu opět představí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Cyklista Roman Kreuziger.

Článek

"V tuhle chvíli nic nevím. Širší nominace se zúžila ze 14 na 11 jmen, ve kterých jsem. Ale nic hotového není a měli bychom se to dozvědět asi až v pondělí. Tým nás chce nechat ještě pár dní v napětí," uvedl Kreuziger na svém webu. Loni byl na Tour de France pátý a zaznamenal historicky nejlepší český výsledek. I letos se počítalo s tím, že bude pomáhat hlavní hvězdě týmu Španělovi Albertu Contadorovi.

V minulém týdnu absolvoval Kreuziger etapový závod Kolem Švýcarska, kde obsadil celkové osmé místo, ale ambice měl vyšší. Alespoň dílčí radostí pro něj byla druhá příčka v předposlední etapě. "Byly tam i pozitivní okamžiky jako etapa na Verbier. Mrzí mě, že jsem ji nevyhrál, ale ten Kolumbijec (Esteban Chaves) jel opravdu dobře. Škoda výpadku v poslední den a taky mě zklamala časovka," konstatoval osmadvacetiletý český jezdec, který v roce 2008 Kolem Švýcarska vyhrál.

Netušil, jhak tělo zareaguje

Na celkové vítězství myslel i letos. "Jenže nohy ještě nebyly takové, jaké bych potřeboval. Kvůli těm výkyvům můžu být nakonec spokojený, že jsem byl v desítce a měl jsem jednu dobrou etapu," připustil Kreuziger, který předtím šest týdnů nezávodil. "Netušil jsem, jak tělo po té pauze zareaguje. Nakonec tam byly nějaké výkyvy, což jsme s trenérem při analýze přičítali právě delší pauze. Třeba v předposlední etapě to z mé strany vypadalo hodně nadějně, ale v neděli v další těžké etapě tělo nereagovalo, jak by mělo. Nebylo to špatným tréninkem, ale prostě v jeden den chyběla síla," řekl Kreuziger.

Mnohem lepší výsledek čekal i v časovce, kterou prý hodně trénoval. "Ale vůbec mi nesedla," komentoval 19. místo se ztrátou více než minuty a půl na vítězného mistra světa Němce Tonyho Martina.

Nyní již Kreuziger opět trénuje v Itálii, proto se nepředstaví na mistrovství republiky. "Bylo to po domluvě s trenérem. Mám naplánovaný blok v kopcích a rozhodli jsme se, že pro mě bude lepší v dalších dnech trénovat," uvedl. "Jednou bych samozřejmě chtěl mistrák vyhrát a vozit ten dres na Tour, ale teď není ten okamžik. Pokud vyhraje mistrák Leo König, bude ho letos na Tour určitě dobře prezentovat," prohlásil Kreuziger.

Reklama