Hlavní obsah

Kreuzigerův šéf věří, že cyklista nedopoval. Na Tour ho nahradí Majka, i když se mu nechtělo

Aktualizováno

Český cyklista Roman Kreuziger, který čelí kvůli nesrovnalostem v biologickém pasu z let 2011 a 2012 podezření z dopingu, má plnou podporu svého zaměstnavatele. Generální manažer stáje Tinkoff-Saxo Stefano Feltrin se naopak podivuje nad tím, jak dlouho se celý případ, který vyšel najevo až v uplynulých dnech, táhne, a proč musel spatřit světlo světa těsně před vrcholem sezóny, tedy tradiční Tour de France.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Cyklista Roman Kreuziger.

Článek

„Věříme, že jezdec je čistý," prohlásil Feltrin v rozhovoru pro server cyclingnews.com. Zároveň volal po rychlém vyřešení celé kauzy, která žila svým životem bez vědomí veřejnosti téměř rok.

„Jsem z toho frustrovaný, jak se v celém procesu postupuje. Jak něco jako tohle může ležet na něčím stole skoro dva roky a jak někdo může zkoumat názor experta sedm měsíců," podivoval se Feltrin. „A stejně tak jsem frustrovaný z toho, že se taková věc objeví před hlavní událostí celé sezóny," připomněl Feltrin blížící se start 101. ročníku Tour de France.

Osmadvacetiletý Kreuziger, jenž loni dosáhl pátou příčkou v celkovém pořadí na české historické maximum, totiž kvůli tomu o účast na slavném etapovém závodě přijde. Není sice suspendovaný, než ovšem vyjdou najevo další informace, stáj se ho rozhodla nenominovat do závodů.

„Myslím, že biologický pas je velmi důležitým nástrojem. A také nezbytným, ale stejně jako o všech ostatních nástrojů je potřeba, aby byl správně používán. Také asi nebudete moc úspěšní, když se budete pokoušet vyšroubovat šroubek kladivem," podotkl Feltrin.

„Nejde o to, že kladivo je špatný nástroj, jen ho v tu dobu budete nesprávně používat. A podle mého je to tady stejné," přirovnával Feltrin. „Pokud byly zaznamenané nějaké nesrovnalosti, experti by měli celou věc prošetřit rychleji," domnívá se manažer.

Kreuzigera již očistili experti, vyšetřovatelům to ale nestačí

Podle antidopingové nadace UCI (CAFD) vykazovaly anomálie hodnoty z Kreuzigerova biologického pasu mezi březnem a srpnem 2011 a také v období od dubna 2012 do konce závodu Giro d'Italia v závěru května 2012. V těchto letech jezdil rodák z Moravské Třebové za kazašskou stáj Astana.

UCI českého jezdce o podezření informovala už loni v červnu. Ten ihned nechal data ze svého biologického pasu prověřit dvěma akreditovanými experty. A ti loni v září a říjnu došli shodně k závěru, že hodnoty byly způsobeny jinými vlivy, než užíváním dopingových látek a metod. CAFD však tyto posudky nepřesvědčily a Kreuzigerovi dala letos v květnu čas do konce června, aby navrhl další postup. Ten se sice nedočkal prodloužení lhůty, nicméně stačil požádat o posudek ještě třetího odborníka.

„V tomto okamžiku má UCI takový postoj, že neuznává pohledy těch dvou expertů a prakticky tím Romanovi říká, aby se přiznal k dopingu. Což samozřejmě neudělal," řekl Feltrin.

Spojování s dopingovými praktikami se Kreuziger bránil už před rokem, kdy přiznal, že na začátku profesionální kariéry spolupracoval s kontroverzním lékařem Michelem Ferrarim. Jakýkoliv doping ale popřel.

„Roman řekl, že byl nováčkem mezi profesionály a že měl na tuto osobu vazby od podzimu 2006 do zimy 2007. Litoval toho, že se vydal tímto směrem. Věříme však v jeho vysvětlení. Řekl, že to byla chyba. Byl upřímný. A pokud je někdo takto otevřený ohledně minulosti, má u nás místo. Když se tohle objevilo, dodali jsme mu odvahu, aby o tom řekl své federaci, což udělal," připomněl Feltrin. „Tím pro nás tato věc skončila. A myslím, že je velmi dobře zadokumentováno, že sháněl jen tréninkové rady," dodal Feltrin.

Určitým důkazem o Kreuzigerově nevině je pro něho i fakt, že když český jezdec loni do týmu přicházel z Astany, prošel podrobnou kontrolou, jak je pro Tinkoff-Saxo obvyklé při angažování všech jezdců. „Ta procedura je velmi pečlivá. A v Romanově případě lékařský tým neshledal v jeho biologickém pasu nesrovnalosti, jež by byly nevysvětlitelné," připomněl Feltrin.

Majkovi se místo Kreuzigera jet nechtělo

Místo Kreuzigera pojede Tour de France Polák Rafal Majka, který českého cyklistu narychlo nahradil v nominaci stáje Tinkoff-Saxo, i když původně se mu to příliš nelíbilo. Čtyřiadvacetiletý jezdec stále cítí únavu po květnovém Giru d'Italia, na kterém obsadil šesté místo. Kreuziger přijde o Tour kvůli nesrovnalostem v biologickém pasu z let 2011 a 2012, dánský tým ho do vyřešení případu nenominuje na žádné závody.

Když se Majka dozvěděl o svém záskoku na Tour, nebyl z něj nadšený a vedení týmu podrobil na svém facebookovém profilu kritice. Později tento příspěvek stáhl a nahradil ho jiným, v němž označil start na slavném závodu za správný krok. "Je to velká výzva, ale chci se tomu postavit. Pokusím se Albertovi (Contadorovi) pomoci ze všech sil k dosažení toho nejdůležitějšího - vítězství."

Roli takzvaného superdomestika převezme od Kreuzigera, který se loni snažil španělské hvězdě pomoci ke třetímu triumfu na Tour. Contador však dojel čtvrtý, Kreuziger byl pátý a vylepšil české maximum v závodě.

Majka měl původně po Giru v plánu z velkých závodů Kolem Polska a pak Vueltu. V první reakci uvedl, že se na Tour příliš necítí. "Od návratu z Itálie jsem toho moc nenatrénoval. Pořád jsem hodně unavený a cítím ten třítýdenní závod. Necítím se na Tour připravený. Řekl bych, že se vedení Tinkoff-Saxo nestará o mé zdraví. Je mi 24 a myslím, že jsem moc mladý na to, abych jel dvě Grand Tours v řadě. Snad se pletu. Mám ale pochybnosti," uvedl před svou premiérou na Tour.

Reklama