Hlavní obsah

Šéf UCI považuje Armstrongův návrat na trať Tour za neuctivý

Chystaná charitativní jízda Lance Armstronga po trase letošní Tour de France rozladila předsedu Mezinárodní cyklistické unie UCI Briana Cooksona. Američanův nápad označil za neuctivý a bývalého cyklistu, který kvůli dopingu přišel o všech sedm titulů z Tour a dostal doživotní distanc, vyzval, aby plán znovu zvážil.

Foto: Bas Czerwinski, ČTK/AP

Lance Armstrong na archivním snímku při Tour de France v roce 2010.

Článek

Padlou cyklistickou ikonu přizval do projektu, který má pomoci získat finance na boj s leukémií, bývalý anglický fotbalista Geoff Thomas, jenž stejně jako Armstrong zvládl boj s rakovinou.

"Chápu, že ho oslovil Geoff Thomas, aby se zúčastnil charitativní akce, a jsem si jistý, že to Geoff myslel dobře," řekl Cookson. "Pozvat Lance Armstronga, aby odjel části nebo celé etapy den před závodníky - nenapadá mě lepší slovo než neuctivé a nevhodné vzhledem k Tour de France, současným jezdcům, UCI a boji proti dopingu," dodal.

Podle Cooksona nemá UCI žádnou pravomoc, aby Armstrongovi jízdu zakázala. "Může si jezdit po Francii, jak dlouho chce, s tím UCI nemůže nic dělat," řekl.

Thomas řekl, že chápe výhrady, nicméně věří, že Armstrong se charitativní kampaně zúčastní. "I kdyby pomohl zachránit jediný život, je to pro dobrou věc. Věřím, že pozitiva převáží," řekl bývalý záložník.

Reklama