Hlavní obsah

Basso dál nejede! Kreuzigerův týmový kolega z Tour odstoupil kvůli rakovině

Plumelec

Šokující sdělení! Italský cyklista Ivan Basso se přiřadil k závodníkům, kteří odstoupili z letošní Tour de France. Důvod je mimořádný: stájový kolega Romana Kreuzigera z týmu Tinkoff-Saxo oznámil, že má rakovinu varlat.

Foto: Profimedia.cz

Ivan Basso při letošní Tour de France.

Článek

"Mám bohužel špatnou zprávu. V páté etapě jsem měl malou nehodu. Během ní jsem zavadil varletem o sedadlo. Za pár dní jsem pak ucítil bolest," řekl novinářům na pondělní tiskové konferenci Basso, který absolvoval v nemocnici vyšetření, jež odhalilo vážnou diagnózu.

"Mám malý nádor v levém varleti," přiznal sedmatřicetiletý závodník. "Zjistili jsme to před dvěma hodinami. Asi chápete, že musím na Tour skončit a vrátit se do Itálie. Náš doktor je v kontaktu se specialistou v Itálii a co nejdříve bych se měl podrobit operaci," uvedl Basso, jenž po prvním týdnu Tour figuroval na 158. místě.

"Chtěl bych poděkovat svému týmu za podporu v této situaci a našemu kapitánovi (Albertu Contadorovi) popřát, aby dojel do Paříže ve žlutém trikotu," doplnil Basso.

Podporu mu vyjádřil i Armstrong

Hrozivá zpráva se bleskově rozletěla cyklistickým světem. A má velkou odezvu. "Myslím na Ivana a přeju mu vše nejlepší," napsal na twiter Američan Lance Armstrong, který čelil ataku stejné nemoci  v roce 1996, tedy ještě před tím než si připsal sedm triumfů při Tour, o něž byl později kvůli účasti v dopingové aféře připraven.

Basso při nejslavnějším závodu z Grand Tours skončil nejvýše v roce 2005 - byl klasifikován na druhém místě právě za Armstrongem, kterému sice bylo vítězství odebráno, ale pořadí se neposouvalo. O rok dříve, kdy za Američanem ještě skončil Němec Andreas Klöden, byl Basso třetí.

Domácí Giro d'Italia ovládl dvakrát: poprvé slavil v růžovém dresu v roce 2006, triumf zopakoval o čtyři roky později. Na Vueltě je jeho maximem čtvrté místo z roku 2009.

Reklama

Související témata: