Hlavní obsah

Dlask: Hlavně musím závodit hlavou

Jan Krůta, ZeddamSport.czPrávo

Český cyklokrosař Petr Dlask pojede světový šampionát v nizozemském Zeddamu na kole v národních barvách a je jedním z adeptů na medaili. Přesto zachovává chladnou hlavu a jak říká v rozhovoru pro deník Právo, nemyslí na to, že pojede závod mistrovství světa.

Článek

Patříte k adeptům na medaili, co to dělá s vaší psychikou?

V hlavě mám jeden důležitý závod, ale nesnažím se za každou cenu myslet na to, že je to absolutní vrchol sezóny. Můj trenér Vojta Červínek říká: Jeď, na co jsi zvyklý a nespekuluj nad tím, že je to zrovna mistrovství světa.

Ale medaili přeci chcete, ne?

Přijel jsem sem kvůli dobrému výsledku. Ale když dokážu zajet, pobavím a snad potěším fanoušky. Z toho mám radost.

Přijedou členové vašeho fan clubu?

Z Boleslavi dorazil plný autobus. Organizuje to můj bratranec a vždycky si přivezou pivo, které jim pak zaplatím. Říkám mu, ať si koupí, co chtějí, hlavně ať mají na závod dobrou náladu... Teď si nepřivezli sud, ale prý asi 600 plechovek. Doufám, že budou slyšet.

Jakou máte taktiku?

Říkám si, že musím závodit hlavně hlavou. Neudělat zbytečnou chybu, která by rozhodla závod. Musím si hlídat ty nejlepší.

V neděli pojedete na novém kole v národních barvách. To byl váš nápad?

Přišli s tím sami z firmy Empella. Nový rám je pěkný a hodně pevný. Zkoušel jsem ho celý týden. Budu mít pod sebou nové kolo, což je taky hnací motor. Snad přinese štěstí.

Fenoménem sezóny je Belgičan Sven Nijs. Dá se vůbec porazit?

Sice vyhrál 22 závodů, což je výjimečná bilance, ale mistrovství světa je také o štěstí. Nechá se s ním hrát rovnocenná hra. Je možné, že většina závodníků bude čekat, co udělá. Jenže on je tak silný, že když za to vezme, můžou s ním vydržet třeba jen tři lidi nebo taky nikdo.

Podepsal jste smlouvu s belgickým týmem Fidea. Vypsali vám nějaké prémie?

Když zajedu, tak jsou to slušné peníze. Ale zajedu rovná se umístění na stupních vítězů. V Belgii je cyklokros sportem číslo 1 a zajímají je akorát vítězství, možná tak ještě bedna. Jestli člověk skončí čtvrtý nebo dvacátý, to už je prakticky jedno.

Reklama