Hlavní obsah

Cyklokrosař Štybar je opět mistrem světa

ZEDDAM

Český reprezentant Zdeněk Štybar obhájil na mistrovství světa v cyklokrosu titul šampiona mezi jezdci do 23 let. V nizozemském Zeddamu v sobotu za sebou nechal domácího Larse Booma a Belgičana Nielse Alberta, kteří před závodem patřili společně s dvacetiletým Čechem ke kandidátům na zisk zlaté medaile.

Článek

Štybar v této sezóně do dnešního dne nedokázal Booma ani Alberta porazit, ale v nejdůležitějším měření sil slavil úspěch. Celý závod na těžkém okruhu byl prakticky jen soubojem této trojice, ostatních třiapadesát startujících ze šestnácti zemí tvořilo takřka jen kompars.

Favorizovaná trojice ale nabídla divákům dramatický závod. Ve druhém ze sedmi okruhů se podařilo belgickému jezdci setřást dvojici soupeřů a získal osmisekundový náskok. Jel jistě, vedení si kontroloval, ale vydrželo mu to jen další dvě kola. S vývojem závodu nebyl spokojený hlavně obhájce titulu a v polovině čtvrtého okruhu se na Alberta dotáhl, ale vzápětí bylo trio opět pohromadě, domácími diváky hnaný Boom oba dostihl.

Albert znervózněl

"Když v průběhu závodu odjel Albert, tak jsem už nevěřil, že by se to mohlo sjet. Ale on možná trochu znervózněl a sjelo se to. I já jsem jednou upadl, trochu se mi při tom ohnula páka a kolo mě brzdilo, naštěstí se špalek uvolnil," řekl novinářům k průběhu závodu Štybar.

Belgičan s Nizozemcem byli překvapivě rychlejší v technických pasážích, ale Štybar se jich držel s jistotou zkušeného jezdce. Na rovných úsecích měl navrch naopak on, a tak se trio poměrně pravidelně střídalo ve vedení. V šestém okruhu před ostrou zatáčkou Štybar zrychlil, ale podklouzl, upadl a přes něj se k zemi skácel i Albert. Boom sice nespadl, soupeři jej však zpomalili, přesto toho ale domácí závodník dokázal využít a získal přibližně padesátimetrový náskok.

S ním vjel i do posledního okruhu, ale v něm jej soupeři dojeli a taktická bitva vrcholila. Asi půl kola před koncem nastoupil velký bojovník Štybar, trochu dvojici poodjel, ale hlavně zásluhou Booma záhy o malou výhodu přišel. Když to již vypadalo, že rozhodovat se bude ve spurtu na dlouhé cílové rovince, zaútočil před dvěma posledními zatáčkami v terénu opět Štybar a do rovinky vjel s asi osmimetrovým náskokem.

Útok plánovali už v prosinci

"V posledním kole se mi podařil útok, který jsme s trenérem Červínkem plánovali již v prosinci. Nevěřil jsem, že zrovna tam by se mohl závod rozhodnout. Jestli mě tam tehdy vrátil stokrát, tak to je málo. Pilovali jsme to a nakonec se tam opravdu rozhodlo," líčil šťastný Štybar.

Přestože se soupeři snažili jej přespurtovat a hlavně Boom se mu hodně přiblížil, minimální náskok český závodník uhájil a po Svenu Nijsovi a Bartu Wellensovi dokázal jako třetí jezdec v historii obhájit titul mistra světa v této kategorii. Za rok bude mít navíc šanci završit zlatý hattrick. "Celou sezonu jsem se připravoval na jeden závod, protože vím, že je ze všech nejdůležitější. Tady je druhé místo totéž, co desáté. Bere se tu jen titul a s tím jsem do toho závodu šel," dodal Štybar.

V jeho úspěch věřil i reprezentační kouč Petr Klouček. "Když se dvě kola před koncem přestalo jet naplno a dvojice soupeřů nechala Štybara trochu orazit, věděl jsem, že s nimi v závěru zamete," řekl Klouček. Svého svěřence prý nabádal, aby se příliš neukazoval na čele. "Oni byli většími favority, a tak jsem mu radil, že oni se musejí sjíždět. Tak třeba dojel Štybar v Boomově závětří belgického jezdce a i nadále jel výborně takticky. Myslím, že by vyhrál i v klasickém spurtu, v závěru byl nejlepší," doplnil Klouček.

Výsledky - do 23 let:
1. Štybar (ČR) 51:01 min., 2. Boom (Niz.), 3. Albert (Belg.) oba stejný čas, 4. Fontana (It.) -1:03, 5. L. Flückiger (Švýc.) - 1:08, 6. Langeveld (Niz.) -1:25, 7. Villa (Fr.) -1:31, 8. Drucker (Luc.) -1:32, 9. S. Vanthourenhout (Belg.) -1:37, 10. Voss (Něm.) -1:38, ...15. Fr. Klouček -1:54, 19. Bambula -2:32, 24. L. Klouček -3:02, 32. Adel (všichni ČR) -3:56.
Družstva:
1. Nizozemsko 20, 2. Belgie 26, 3. ČR (Štybar, Fr. Klouček, Bambula) 35, 4. Francie 36, 5. Itálie 37.

Reklama