Hlavní obsah

Cyklista Henao už není podezřelý z dopingu, UCI ho očistila

Lausanne

Mezinárodní cyklistická unie (UCI) dnes očistila kolumbijského cyklistu Sergia Henaa, který kvůli nesrovnalostem v biologickém pasu čelil podezření z dopingu. Osmadvacetiletý Henao, jenž obléká dres přední stáje Sky, by tak mohl opět brzy závodit.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Analýza odebraného vzorku v antidopingové laboratoři - ilustrační foto.

Článek

Týmového kolegu českého reprezentanta Leopolda Königa vyrozuměly o nesrovnalostech UCI a cyklistická antidopingová nadace CADF. Podezřelá data pocházela z období od srpna 2011 do června 2015. Vedení stáje Sky proto jezdce v dubnu dočasně stáhlo z týmu, přestože nikdy neměl pozitivní test.

Henao musel poskytnout k analýze další informace o hodnotách ve svém biologickém pasu. "Ty byly poté zaslány nezávislým expertům k prozkoumání. Došli ale k závěru, že není důvod proti závodníkovi dále zasahovat," uvedla v prohlášení UCI.

Kolumbijec už za sebou jednu suspendaci kvůli podezřelým hodnotám v biologickém pasu má. V březnu 2014 stáj Sky Henaa po vlastních mimosoutěžních testech během jeho tradičního domácího soustředění ve vysokých nadmořských výškách na tři měsíce vyřadila z týmu, interní prověrka dat ale neodhalila žádné pochybení.

Podobné problémy jako osmadvacetiletý vrchařský specialista měl v minulosti i Roman Kreuziger, který o očištění svého jména bojoval téměř dva roky. Jeho dopingová kauza skončila vloni v červnu poté, co UCI a Světová antidopingová agentura WADA stáhly své odvolání ke Sportovnímu arbitrážnímu soudu CAS.

Reklama