Hlavní obsah

Kreuziger na OH nepojede. Tým tvoří Bárta, König, Štybar a Vakoč

Kyjov

Na olympijských hrách v Riu de Janeiro budou českou silniční cyklistiku reprezentovat Jan Bárta, Leopold König, Zdeněk Štybar a Petr Vakoč. Pozici lídra týmu by měl zaujmout König. Nominace byla oznámena bezprostředně po skončení národního šampionátu v Kyjově.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Cyklista Roman Kreuziger se stal poprvé v kariéře mistrem ČR.

Článek

Čerstvý mistr České republiky Roman Kreuziger se vrcholné akce sportovního roku nezúčastní. Hlavním důvodem jeho absence je náročný program, neboť má startovat na Tour de France i Vueltě.

"Nebylo to pro mě jednoduché rozhodnutí. Jde o akci, která je jednou za čtyři roky. Ale vzhledem k mému náročnému programu by se do něj olympiáda nedala zakomponovat. S (reprezentačním trenérem) Tomášem Konečným jsme na toto téma debatovali už dva měsíce. Vybral dobrý tým, který je postavený na Königovi," uvedl při nominační tiskové konferenci Kreuziger.

Vysvětlil, že by v případě cesty do Ria nebyl schopen se dobře připravit ani na OH a pak ani na Vueltu. "A posléze by to nedělalo dobře ani pro reprezentaci, kde je lepší mít stoprocentně namotivované kluky, aby odvedli maximum. A já abych mohl odvést maximum na Vueltě. Po dlouhých debatách s Tomášem jsme se rozhodli, že to bude takhle nejlepší. Bude mít jednoho lídra, na kterého se to pojede, já pak budu mít ten prostor zase na jiných akcích," řekl Kreuziger.

Naděje v časovce

Čeští jezdci mají podle něj větší naději na úspěch v časovce, silniční závod na náročné trati Kreuziger považuje za velkou loterii. "V časovce budou mít vyhlídky na dobré umístění König s Bártou, který pro Českou republiku vybojoval dvě olympijská místa. Štybarovi start na olympiádě přeju, protože mu před čtyřmi lety těsně unikl start v Londýně. Vakoč je velkým příslibem pro českou cyklistiku. Je dobré, aby zažil olympijskou atmosféru," dodal Kreuziger.

Předpovídá, že závod s hromadným startem bude v Brazílii hodně otevřený. "Bude záležet na tom, jak se závod bude vyvíjet, svou roli může sehrát i počasí, může tam být velká vlhkost," přemítal Kreuziger.

Případné účasti na dalších olympijských hrách v roce 2020 se ale nevzdává. "Jezdím už jedenáct let u profesionálů. Ale tak starý ještě nejsem. Takže nic nevylučuji," usmál se třicetiletý Kreuziger, který si dnešním titulem vyjel jistou nominaci na mistrovství světa a také mistrovství Evropy.

Český šampion v časovce König se na první olympijský start těší. "Můžeme dosáhnout na úspěch ve dvou disciplínách. Máme super silný tým. A bude se závodit na trati, která nám sedí," řekl König.

Pozici lídra pro Rio přijímá s pocitem velké zodpovědnosti. "Na normální trati jakéhokoliv mistrovství světa nebo jednorázových závodů bych asi takhle jasně zvolený nebyl, ale trať v Riu je opravdu tak specifická, že toto výsostné postavení mám. Budu pracovat směrem k tomu cíli tak, abych ho naplnil a odvedl v Riu co nejlepší práci," ujistil König.

Reklama