Hlavní obsah

Hattrick ze Staré dámy? I přes čtyři krachy působí na Contadora jako muleta před býkem

Praha

Jako rudá muleta, kterou škádlí toreadoři v aréně býky, dráždí Alberta Contadora touha po vítězném hattricku z Tour de France. Vrací se zas a znovu, aby naplnil sen. Třiatřicetiletý Španěl se chystá na patnáctou Grand Tour, přičemž podeváté absolvuje nejprestižnější cyklistický závod planety. Už čtyřikrát se marně pokoušel přidat vysněný třetí triumf...

Foto: Profimedia.cz

Španělský cyklista Alberto Contador.

Článek

Když před sezónou oznámil, že letošní rok bude posledním v sedle, bylo jasné, že vše bude směřovat k bitvám ve Francii! „Mám jediný cíl. Vyhrát Tour," vyhlásil jednoznačně.

V dosavadní části sezóny Contador bojující v barvách týmu Tinkoff nijak nezářil. A během minulého víkendu dokonce zrušil start na španělském mistrovství ze zdravotních důvodů. „Šlo o preventivní záležitost. Jsem mnohem lepší, než před startem Tour v minulém roce. Tehdy jsem byl ve stejném období zničený, velmi unavený. Zaplatil jsem daň za Giro," vzpomínal na sezónu, kdy se pokusil ovládnout dva slavné závody po sobě.

Možná kdyby minulý rok vynechal slavný italský etapový kolos, mohl už mít hattrick ze Staré dámy zkompletovaný. Následně totiž neměl na Tour dostatek sil, aby čelil hvězdnému Froomovi „Ničeho nelituji. Moje loňská sezóna byla velmi dobrá. Mohl jsem změnit několik věcí, třeba vynechat závod Route du Sud, a pak po Giru více odpočívat," vykládal Contador.

I s přibývajícím věkem zůstává bojovníkem. Nemyslí na omezení, která čas přináší. „Cítím se lépe, než kdy jindy," přesvědčuje při vidině sobotního startu Tour de France. Je mu jasné, že jednadvacet etap na cestě do pařížského cíle bude vykoupeno bolestí a tvrdým bojem. „V úvodu Tour bude mnoho jezdců ve skvělé formě. To se děje každý rok. Očekávám, že nad ostatními budou čnít Froome a Quintana. Až trasa a závodní okolnosti přinesou více světla. A pro někoho budou šance dříve či později zavřené," krčí smířlivě rameny Contador.

Největší hrozbu vidí v osobě Chrise Frooma, lídra týmu Sky, který ovládl generálku v podobě Criterium du Dauphiné. „Je třeba si uvědomit nejen jeho osobní sílu, ale i kvalitu týmu Sky, který pro něj bude kontrolovat závod," prohlásil třiatřicetiletý Contador pro ESPN.

Porte hrozbou

Nicméně španělský borec přezdívaný El Pistolero vidí v pelotonu ještě jednu velkou hrozbu. „Jmenuje se Richie Porte. Je to skvělý jezdec, který dozrál. Je komplexní. Má skvělou časovku, je výborný vrchař," upozorňuje na schopnosti o dva roky mladšího Australana, který byl v minulosti Contadorovým parťákem a v letech 2012, 2013 a 2015 vrchním domestikem Wigginse, respektive Frooma při jejich výhrách na Tour.

Contador ve skutečnosti třikrát na nejvyšším stupínku celkového pořadí Tour de France stanul, jenže v roce 2010 byl usvědčen z přítomnosti clenbuterolu v těle. Marně se Španěl hájil, že šlo o důsledek pozření kontaminovaného masa nezodpovědného farmáře.

Třiatřicetiletý borec se však minulostí netrápí. I kvůli ještě starším vzpomínkám, které se vážou k operaci mozku v roce 2004. „Překonávat nepřízeň osudu, zvláště když je to z důvodu nemoci nebo vážných nehod, vás učí ocenit skutečně důležité věci v životě. Překonat sám sebe, bojovat za své cíle," vysvětluje Contador, proč znovu a znovu zkouší vybojovat žlutý trikot pro nejlepšího jezdce Staré dámy.

Ale co bude, pokud se útok nezdaří v letošní sezóně? Vždyť majitel stáje Tinkoff už před sezónou oznámil, že další rok už se v cyklistice angažovat nebude. I proto Contador oznámil odchod. Jenže touha po třetím triumfu je příliš silná. I proto si nechává zkušený borec otevřené dveře. „Cítím se pořád dostatečně silný a hladový. Pokud se najde tým, kde budu mít šanci jen o vítězství v Tour, nic není definitivní," krčí nerozhodně rameny. Stará dáma je prostě příliš lákavý terč, nikoliv však snadný.

Hlavní favorité Tour
Chris Froome (Anglie, Sky)
31 let, 2x vítěz Tour de France (2013, 2015), 2. v Tour de France (2012), 2x druhý na Vueltě (2011, 2014). Nejlepší výsledek sezóny: vítěz etapového závodu Criterium du Dauphiné a Herald Sun Tour.
Alberto Contador (Španělsko, Tinkoff)
33 let, 2x vítěz Tour de France (2007 a 2009), 2x vítěz Giro d´Italia (2008, 2015), 3x vítěz Vuelty (2008, 2012, 2014). Nejlepší výsledek sezóny: vítěz etapového závodu Vuelta al Pais Vasco, 2. celkově v Paříž-Nice a Kolem Katalánska
Nairo Quintana (Kolumbie, Movistar)
26 let, 1x vítěz Giro d´Italia (2014), 2x druhý v Tour de France (2013, 2015). Nejlepší výsledek sezóny: vítěz etapových závodů Route de Sud, Kolem Švýcarska a Kolem Katalánska.
Koho také sledovat
Richie Porte (Austrálie, BMC), Tejay van Garderen (USA, BMC), Fabio Aru (Itálie, Astana), Dan Martin (Irsko, Etixx-Quick Step), Bauke Mollema (Nizozemsko, Trek), Thibaut Pinot (Francie, FDJ), Romain Bardet (Francie, AG2R), Joachim Rodríguez (Španělsko, Kaťuša)

Reklama

Související témata: