Hlavní obsah

Tour má po úniku nového lídra, Kreuziger vypadl z nejlepší desítky

Aktualizováno

Belgický cyklista Greg van Avermaet vyhrál po úniku kopcovitou pátou etapu a v čele Tour de France vystřídal Slováka Petera Sagana. Favorité ztratili zhruba pět minut. S odstupem 5:18 minuty protnul cíl v lyžařském středisku Le Lioran Roman Kreuziger a v průběžném pořadí klesl ze šestého místa na osmnácté.

Foto: Juan Medina, Reuters

Belgický cyklista Greg van Avermaet se raduje z vítězství v 5. etapě Tour de France.

Článek

Van Avermaet využil k útoku hned první kopcovitý profil etapy. Po čtyřech těsných spurtech v předchozích dnech předvedl jednatřicetiletý člen týmu BMC velké sólo, když zaútočil 17 km před cílem, a vyhrál o dvě a půl minuty před krajanem Thomasem de Gendtem z Lotto Soudal.

"Mám ten nejkrásnější trikot na světě. Je to poprvé a možná i naposledy, takže si užiju každičkou chvilku. Je to pro mě nejhezčí okamžik kariéry," radoval se Van Avermaet, jenž od začátku patřil do devítičlenné skupiny uprchlíků. Etapu na Tour vyhrál podruhé v kariéře, loni ve spurtu v Rodezu porazil Sagana.

Peloton dovedl do cíle Polák Rafal Majka z týmu Tinkoffu, jehož lídr Alberto Contador ztratil další vteřiny. Dvojnásobného šampiona Tour v předchozích dnech zbrzdily pády, dnes v horách opět nepotvrdil roli jednoho z favoritů. Contadorův odstup na žlutý dres činí už 6:38 minuty.

Kreuziger je se svou formou spokojený

Kreuziger ztrácí na Van Avermaeta 5:28 minuty, od druhého Francouze Juliana Alaphilippea ho však dělí pouze 17 sekund. "První střední masív ve Francii potvrdil, že může být velmi nepříjemný. Naše taktika byla mít někoho v úniku, abychom nemuseli vzadu tahat, což se nám povedlo s Rafou. Bylo dobré, že jsme mohli sedět v popředí pelotonu. Sky a následně Movistar stanovily v závěru poměrně ostré tempo, ale Van Avermaeta už dotáhnout nemohly," popsal Kreuziger.

Jízdu belgického vítěze označil za neuvěřitelnou. "Nepovedlo se nám vyhrát etapu, přišli jsme o žlutý dres, to není nejveselejší. Ale Peter (Sagan) udržel zelený trikot, takže aspoň to. Alberto (Contador) asi ještě není v pořádku z pádů, trošku zase ztratil, ale ne až tak moc. S mojí formou můžu být spokojený, v závěru mě tým stáhnul k Albertovi, takže mě mrzí, že jsem nemohl držet přední pozice," dodal Kreuziger.

Jeho krajané Petr Vakoč z Etixxu a Jan Bárta z Bory Argon ztratili přes 23 minut. Po dnešní etapě dlouhé 216 km do Le Lioranu z Limoges přijde ve čtvrtek znovu šance pro spurtéry, poslední před Pyrenejemi. Rovinatý úsek z Arpajon-sur-Cère do Montaubanu měří 190 km.

Cyklistický závod Tour de France - 5. etapa: Limoges - Le Lioran (216 km):
1. Van Avermaet (Belg./BMC) 5:31:36
2. De Gendt (Belg./Lotto) -2:34
3. Majka (Pol./Tinkoff)
4. Rodríguez (Šp./Kaťuša) oba -5:04
5. Martin (Ir./Etixx-Quick-Step)
6. Huzarski (Pol./Bora Argon)
7. Alaphilippe (Fr./Etixx-Quick-Step)
8. Yates (Brit./Orica)
9. Froome (Brit./Sky)
10. Van Garderen (USA/BMC) všichni -5:07
...
25. Kreuziger (ČR/Tinkoff) -5:18
95. Bárta (ČR/Bora Argon) -23:45
143. Vakoč (ČR/Etixx-Quick-Step) -25:14
Průběžné pořadí:
1. Van Avermaet 25:34:46
2. Alaphilippe -5:11
3. Valverde (Šp./Movistar) -5:13
4. Rodríguez -5:14
5. Froome
6. Barguil (Fr./Giant)
7. Quintana (Kol./Movistar)
8. Aru (It./Astana)
9. Rolland (Fr./Cannondale)
10. Martin všichni -5:17
...
18. Kreuziger -5:28
137. Bárta -32:19
152. Vakoč -34:35

Reklama