Hlavní obsah

Nepotřeboval jsem jet rychleji, usmál se Froome. Sagan ukázal, že jezdí jako mašina

Praha

Čtyřicet vteřin k dobru vybojoval Chris Froome ve středeční sedmnácté etapě Tour de France. Přestože jezdci týmu Astana a Movistar proklamovali, jak budou pokoušet štěstí a zkusí lídra nejprestižnějšího etapového závodu vykolejit, nabrali ještě větší ztrátu.

Foto: Pool, Reuters

Chris Froome (vpravo) v 17. etapě Tour de France zase unikl svému rivalovi Nairu Quintanovi.

Článek
Fotogalerie

Když v poli hlavních favoritů zkusil při závěrečném stoupání atakovat Porte z BMC, Froome jeho pokus zachytil a společně ujížděli k cíli. Další adepti na elitní desítku nestíhali.

„Nepotřeboval jsem jet ještě rychleji než Porte. Šlo o první ze čtyř těžkých dnů v řadě. Nejsem v malém týmu, abych měl snahu útočit a chodit do úniku. Jsem zde, abych vyhrál. A jak přibývají dny ve žlutém dresu, jsem stále uvolněnější," konstatoval s úsměvem Froome na konci etapy.

Kolumbijec Nairo Quintana, který měl být jeho hlavním soupeřem, drží čtvrtou příčku, ovšem ztrácí tři minuty a sedmadvacet sekund. Ve středu nebyl schopný na nástup britského soka reagovat. „Moje tělo je v pořádku, cítím se dobře," ujišťoval šestadvacetiletý závodník týmu Movistar, že nemá žádné problémy. „Jen jsem měl špatný den. Myslím, že má forma je docelá dobrá. Ještě jsou k dispozici další etapy," nevzdával se naděje na žlutý dres Quintana.

Majka chválil Sagana

Opačné pocity zažíval Polák Rafal Majka, jenž sice z úniku nedokázal vybojovat etapové prvenství, ale během dne pobral dostatek bodů, aby posílil vedení v boji o puntíkatý dres pro nejlepšího vrchaře.

„Možná jsem nevyhrál etapu, ale nejsem zklamaný. Zakarin byl tentokrát silnější. Pro mě je hlavní soutěž vrchařů a tam jsem udělal maximum," říkal člen týmu Tinkoff, jemuž vydatně během dne pomáhal Slovák Peter Sagan. „Je neuvěřitelně silný. Je jako mašina. Bylo fantastické, jak pracoval v úniku," obdivoval Majka kolegu a lídra bodovací soutěže.

Jejich parťák Roman Kreuziger, jenž se snaží vybojovat pro Tinkoff nejlepší umístění v celkovém pořadí, si v bitvě o elitní desítku pohoršil. Zatímco před etapou ztrácel na top ten osm vteřin, nyní zaostává o šestapadesát sekund.

„Při posledním stoupání jsem musel trochu zvolnit, ale poslední dva kilometry jsem našel svůj rytmus a přeskočil dost lidí. Je nepříjemné, že jsem ztratil, ale etapu jsem končil s dobrým pocitem. Na desítku mám," nepochyboval Kreuziger před čtvrteční horskou časovkou na 17 kilometrů.

Bude Roman Kreuziger v konečném pořadí letošní Tour figurovat v první desítce?
Ano
67,7 %
Ne
32,3 %
Celkem hlasovalo 16560 čtenářů.

Reklama

Související témata: