Hlavní obsah

Štybar chce na Vueltě zaútočit na další velký etapový vavřín

Ourense

Český jezdec Zdeněk Štybar se postaví na start 71. ročníku cyklistické Vuelty s vidinou útoku na další etapový vavřín kariéry z Grand Tours. Připustil však, že se ještě stále srovnává s časovými posuny a cestováním, jež absolvoval při účasti na olympijských hrách v Riu de Janeiro, odkud si však zároveň odvezl mimořádné zážitky.

Foto: Sport.cz

Čeští cyklisté (zleva) Leopold König, Zdeněk Štybar, Jan Bárta a Petr Vakoč ještě při tréninku v Riu.

Článek

Štybar by měl být pomocníkem lídra týmu Etixx-Quick-Step, jímž byl určen Ital Gianluca Brambilla. Ale s tím, že během třítýdenního závodu dostane také on prostor zaútočit. Bude tak mít příležitost přidat další etapové vítězství k dosavadním dvěma, jež má právě z Vuelty (2013) a také z loňské Tour de France.

"Šance na etapové vítězství podle mě je, nejdřív se musím dostat z nepohodlí, které pořád cítím. Budu to brát den po dni, doufám, že se mi začne jezdit dobře," uvedl Štybar na svém webu.

Na závěrečný letošní závod z trojkoruny Grand Tours zamířil po období, které zasvětil ze všeho nejvíce zotavení z cesty a časového posunu po návratu z Brazílie. "Cesta byla dost dlouhá. Letěl jsem po ose Rio-Lisabon-Barcelona-Mallorka. Dlouho jsem se z ní dostával; jak časový posun, tak i celá cesta byla náročná. Doufám, že to bude už jen lepší a lepší," přál si Štybar.

Na Mallorce byl od minulé středy týden. "První dny jsem se jen vozil, necítil jsem se dobře. Až poslední tři čtyři dny jsem jel normální trénink. I když s přihlédnutím k tomu, že jsem na Vueltu chtěl být odpočatý," přiblížil třicetiletý Štybar.

Účast pod pěti kruhy v silničním závodu s hromadným startem v něm zanechala hluboký dojem, přestože výsledkově se českému týmu nevydařil a Štybar byl jedním z těch, kdo náročný závod nedokončili.

"Olympiáda pro mě byla neuvěřitelným zážitkem. Ta vesnička, možnost potkat se s ostatními sportovci... Celková atmosféra byla skvělá, přišel jsem si jako na nějakém sportovním kempu. Jíš tam s dalšími deseti tisíci lidmi na jednom místě. Pokaždé, když jsem si dal jídlo a šel s ním ven, seděl tam už někdo z Čechů, potkal jsem se s Kelemenem, Prskavcem a dalšími. Ta atmosféra prostě byla úžasná," pochvaloval si Štybar.

Po absolvování olympijského závodu v Brazílii sledoval počínání ostatních z české výpravy. A byl u toho, když tenistky Barbora Strýcová s Lucií Šafářovou přemohly favorizované sestry Williamsovy, což považuje za svůj dosud nejkrásnější sportovní zážitek z pozice diváka. "Fandili jsme tak vehementně, že v jednu chvíli brazilská část publika skandovala 'Češi, Češi', fakt naprosto nepopsatelně úžasný zážitek," řekl Štybar.

Zpětně se ohlédl i za samotným závodem. "Mně to prostě nesedlo. Byl jsem v dobré formě, ale ten závod mi nebyl šitý na míru. Jeli jsem na Lea Königa, pro něj to mělo být perfektní. Ale zřejmě se ukázala pauza v první části sezony, kdy moc nejezdil a po pěti a půl hodinách mu prostě došlo. Já měl od začátku závodu křeče, to pro mě moc obvyklé není, nebylo mi dobře. Nevím, jestli z jídla, vody, vedra...," přemítal Štybar.

Odmítá ale úvahy, že do Brazílie jel na výlet. Takové názory ho mrzely. "Jestli má někdo ten pocit, je to omyl. Každý z nás tomu dal všechno, každý měl svůj úkol, každý se poctivě připravoval. Při odstupu nad 15 minut vás automaticky pořadatelé odstavili. Skončili jsme až v momentě, kdy bylo jasné, že na to dojde, a kdy to prostě dál nešlo. Bylo to opravdu strašně fyzicky náročné," vysvětlil Štybar.

Reklama