Hlavní obsah

Biker Kulhavý se stal počtvrté v kariéře Králem cyklistiky

Aktualizováno

Biker Jaroslav Kulhavý zvítězil v 52. ročníku ankety Král cyklistiky. Držitel olympijského stříbra z Ria de Janeiro, kde obhajoval titul olympijského šampióna z Londýna 2012, tak získal v anketě již čtvrté prvenství. V minulosti dosáhl Kulhavý na vítězný hattrick v letech 2010 až 2012.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Vítěz ankety, biker Jaroslav Kulhavý.

Článek

"Vždy je to odraz dobré sezóny a i pro mě byla dobrá," uvedl Kulhavý na slavnostním večeru v Praze. "Nejvíce bylo asi vidět stříbro z olympijských her. Nebýt olympiády, asi to bylo hodně těžké, protože úspěchy jsem letos neměl v cyklistice jen já, ale těch super výsledků byla spousta," připustil.

Jednatřicetiletý Kulhavý si sice v úvodu olympijské sezóny zlomil zápěstí a musel na operaci, ale přesto prožil skvělý rok, během nějž dosáhl na hlavních akcích na tři stříbrné medaile.

Vedle závodu pod pěti kruhy v Brazílii, kde podlehl jen dlouholetému rivalovi Ninu Schurterovi ze Švýcarska, skončil rodák z Ústí nad Orlicí druhý také na mistrovství světa v Novém Městě na Moravě, kde byl i členem stříbrné štafety. Také tam byl nad jeho síly Schurter.

"Těžko říct, co bylo více. Ty závody byly naprosto odlišné. Cením si jich obou a i proto jsem je dopředu postavil na podobnou úroveň jako dva vrcholy té sezóny," připomněl Kulhavý, který dnes získal dvě ocenění, když byl zároveň vyhlášen i nejlepším bikerem.

V poslední době především dolaďoval smlouvu na další roky, kterou dnes podepsal, ale zatím nemůže zveřejnit s kým, a také program nadcházející sezóny. "Oznámím to oficiálně do 10 až 14 dnů, ale nebude to asi žádné velké překvapení," naznačil Kulhavý, jehož jméno je dlouhodobě spojeno s týmem Specialized Racing.

Jak již dříve avizoval, vyhlíží i start na příštích olympijských hrách v Tokiu 2020. Pokud se závodu v Japonsku zúčastní, půjde po Aténách, Pekingu, Londýnu a Riu už o jeho pátou olympiádu.

Jeden z nejlepších světových bikerů posledních let vyhrál během kariéry všechny nejvýznamnější soutěže na horských kolech. V jeho sbírce jsou tituly mistra světa a Evropy v cross country i v maratónu, dokázal vyhrát rovněž celý seriál Světového poháru či dvakrát Cape Epic, náročný etapový závod dvojic v Jihoafrické republice.

Do Síně slávy byli uvedeni třiaosmdesátiletý František Jursa a in memoriam Radomír Šimůnek starší. "Tohle ocenění hodně zahřeje u srdíčka," uvedl Jursa, bývalý všestranný závodník a později úspěšný trenér.

Vítězové jednotlivých kategorií ankety Král cyklistiky 2016:
Král cyklistiky:
Jaroslav Kulhavý.
Silnice:
Petr Vakoč.
Horská kola:
Jaroslav Kulhavý.
Cyklokros:
Michael Boroš.
Sálová cyklistika:
Filip Váňa a Martin Drabálek.
Handicapovaní:
Ivo Koblasa.
Bikros:
Romana Labounková.
Dráha:
Tomáš Bábek.
Junior:
Sára Kaňkovská.

Reklama

Související témata: