Hlavní obsah

Valverde podruhé ovládl Kolem Katalánska, vyhrál i poslední etapu

Aktualizováno

Španělský cyklista Alejandro Valverde vyhrál po osmi letech závod Kolem Katalánska. Svůj druhý triumf v závodě završil nedělním vítězstvím v poslední etapě. Při dojezdu v Barceloně si připsal třetí dílčí triumf v 97. ročníku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Kolem Katalánska - sestřih 7. etapyVideo: sntv

 
Článek

Celkové vítězství si šestatřicetiletý jezdec stáje Movistar prakticky zajistil už v sobotu, kdy dojel druhý a zvýšil náskok v čele na 53 sekund. Přesto se dnes nespokojil jen s hájením vedoucí pozice. V závěrečných třech kilometrech ujel s Danem Martinem a na rozdíl od irského jezdce odolal těsně před cílem finiši skupiny pronásledovatelů.

V čele celkového pořadí se ocitl už po týmové časovce v druhé etapě, po níž byl kvůli tlačení spolujezdců penalizován jeho kolega José Rojas. Komisaři však později udělili trestnou minutu celé sestavě Movistaru, takže se Valverde výsledkovou listinou propadl. V dalším průběhu si ale závod zcela podmanil.

Froome odpadl v sobotu

Nakonec vyhrál o 1:03 minuty před Albertem Contadorem, třetí skončil další Španěl Marc Soler. Valverde ovládl i vrchařskou soutěž a s Movistarem triumfoval v hodnocení týmů. Do soboty byl největším rivalem Valverdeho Brit Chris Froome, ale promeškal rozhodující únik a nabral obrovskou ztrátu.

"Povedlo se nám jezdce Sky zaskočit," pochvaloval si Valverde. "Byla to velká chyba, ale je lepší, když přijde teď než v důležitějším závodě," uvedl sportovní ředitel Sky Nicolas Portal. Froomeovi nevyšel ani dnešní pokus o etapový úspěch.

Hned v úvodu závěrečné etapy se dostali do úniku s dvacítkou soupeřů Ondřej Cink a Petr Vakoč, ale uprchlíci byli dostiženi a čeští cyklisté dojeli se ztrátou několika minut. Vakoč tak nenavázal na tři umístění v první desítce včetně sobotního čtvrtého místa.

Kolem Katalánska (WorldTour) - 7. etapa (138,7 km)
1. Valverde (Šp./Movistar)3:08:49 hod.
2. Pantano (Kol./Trek-Segafredo)''
3. Vichot (Fr./FDJ)''
4. Majka (Pol./Bora)''
5. Martin (Ir./Quick-Step)''
6. Reyes (Kol./Manzana Postobón)''
...
46. Bárta (ČR/Bora)-1:04
81. Vakoč (ČR/Quick-Step)-4:36
101. Cink (ČR/Bahrajn Merida)-8:26
Konečné pořadí
1. Valverde25:27:15
2. Contador (Šp./Trek-Segafredo)-1:03
3. Soler (Šp./Movistar)-1:16
4. A. Yates (Brit./Orica)-1:31
5. Van Garderen (USA/BMC)-1:34
6. Martin -2:29
...
55. Cink-41:48
57. Vakoč-42:24
86. Bárta-1:07:46

Reklama

Související témata: