Hlavní obsah

Etapu Gira vyhrál po úniku Izagirre, vedení udržel Jungels

Španělský cyklista Gorka Izagirre vyhrál po úniku 8. etapu Gira d'Italia a připsal si první triumf na Grand Tour. Růžový trikot lídra udržel Lucemburčan Bob Jungels, jenž dojel s mírnou ztrátou na desátém místě ve skupině favoritů.

Foto: Sport.cz

Cyklista Jan Bárta na trati letošního Gira d´Italia

Článek

Devětadvacetiletý Izagirre měl nejvíce sil z čtyřčlenné skupiny uprchlíků, jež se utkala po 189 km o etapové vítězství v cílovém městě Peschici. Jako první z ní odpadl Ital Valerio Conti, jenž krátce po projetí branou označující kilometr před cílem uklouzl v ostré pravotočivé zatáčce.

Zbylí dva uprchlíci pak ve stoupání nestačili na Izagirreho nástup. Ital Giovanni Visconti ztratil na Baska ze stáje Movistar pět sekund, Španěl Luis León Sánchez deset. "Visconti byl pravděpodobně mým největším soupeřem v boji o etapové vítězství. Dostal jsem šanci a jsem rád, že jsem ji využil," řekl Izagirre.

Hlavní skupina dojela s odstupem dvanácti sekund a Jungels, jenž má růžový trikot od úterý, si udržel průběžné vedení o šest sekund před Britem Geraintem Thomasem.

Čtyřiadvacetiletý Jungels dokončil etapu s krvavým kolenem, což byl následek pádu zhruba 35 km před cílem. "Všechno je v pořádku. Byla to hloupá nehoda ve sjezdu, když jsem nedával pozor a trefil jsem zadní kolo týmového kolegy. Nemá to být žádná výmluva pro zítřek," řekl Lucemburčan s výhledem na nedělní etapu, jež bude končit více než třináctikilometrovým náročným stoupáním na Blockhaus s průměrným sklonem 8,4 procenta.

Nejlepší z tria českých účastníků Gira Jan Hirt dokončil dnešní etapu s odstupem 26 sekund na 36. místě a v průběžném pořadí si polepšil o tři pozice na 33. příčku. Jeho stájový kolega z CCC Michal Schlegel je celkově čtyřiadevadesátý a Jan Bárta, jenž byl v průběhu etapy v úniku, na 179. místě.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 8. etapa (Molfetta - Peschici, 189 km):
1. G. Izagirre (Šp./Movistar) 4:24:59
2. Visconti (It./Bahrajn Merida) -5
3. L. Sánchez (Šp./Astana) -10
4. Battaglin (It./LottoNL)
5. Woods (Kan./Cannondale)
6. Pinot (Fr./FDJ)
7. Nibali (It./Bahrajn Merida)
8. A. Yates (Brit./Orica)
9. Kruijswijk (Niz./LottoNL)
10. Jungels (Luc./Quick-Step) všichni -12
...36. Hirt -26
110. Schlegel (oba ČR/CCC) -9:37
179. Bárta (ČR/Bora) -13:23.
Průběžné pořadí
1. Jungels 38:21:18
2. Thomas (Brit./Sky) -6
3. A. Yates
4. Nibali
5. Pozzovivo (It./AG2R)
6. Dumoulin (Niz./Sunweb)
7. Quintana (Kol./Movistar)
8. Mollema (Niz./Trek-Segafredo)
9. Amador (Kost./Movistar)
10. Pinot všichni -10
...33. Hirt -6:43
94. Schlegel -34:17
179. Bárta -1:06:02.

Reklama