Hlavní obsah

Český mazák na Tour šéfuje Australanům: Rozestupy budou minimální, atraktivita obrovská

Praha

Poosmé v kariéře pojede Roman Kreuziger nejtěžší cyklistický závod planety. Tour de France absolvoval prvně v roce 2008. Tehdy jako dvaadvacetiletý zelenáč skončil druhý v bitvě o bílý trikot pro jezdce do pětadvaceti let! Letos nastoupí v barvách australského týmu Orica-Scott a bude plnit roli kapitána.

Foto: Sport.cz

Český cyklista Roman Kreuziger

Článek

„Věkem a zkušenostmi umím odhadnout situaci. Během let, které jsem prožil v pelotonu, se pole hodně vyrovnalo. Závodění je hodně stresující, rozhodují maličkosti a kapitán nesmí zaváhat," vysvětluje Kreuziger.

Nejde pro něj o nepoznanou roli. „Už jsem to zažil v předešlých štacích, třeba v týmu Tinkoff, kde jsme se o stejnou úlohu dělili s Rogersem. Kolikrát vysílačky nefungují perfektně, a tak se musím stáhnout k autu se sportovním ředitelem a probrat situaci. Jindy je zase třeba vzít rozhodnutí během okamžiku na sebe. Ostatní kluci kapitána akceptují a pokud učiní nějaké rozhodnutí, splní ho," tvrdí Kreuziger.

Odpovědnost však nebude jen na bedrech českého závodníka. Týmu bude šéfovat v kopcích, na rovinách bude mít jezdce australské stáje na povel devětatřicetiletý Mathew Haymann, který v minulém roce senzačně ovládl klasiku Paříž-Roubaix. „Má hodně zkušeností z klasik, umí se pohybovat na větru a má skvělý výběr pozice v pelotonu. Líbí se mi jeho myšlení, kdy raději obětuje dva tři lidi, jen aby se ostatní schovali, byli na dobrém místě a měli možnost kontrolovat situaci," popisuje Kreuziger.

Lídrem sestavy australského týmu bude Esteban Chaves z Kolumbie. Jenže jej trápily trable s kolenem a na Tour jej čeká premiéra, tudíž jde o hodně nejistou sázku. Druhým v řadě je pak čtyřiadvacetiletý Simon Yates, jenž by měl bojovat o bílý dres pro nejlepšího závodníka do pětadvaceti let.

„Pokud pojedou dobře v prvních dnech a budou v pohodě, vše se obětuje jim. Ale Tour je nevyzpytatelná. Já jsem připravený jako záloha, kdyby se klukům něco stalo," připouští Kreuziger, že letos nebude jeho prioritou útok na umístění v elitní desítce jako v minulých sezónách.

Start na nejtěžším závodě planety se pro českého matadora stal už rutinou. „Cítím se pochopitelně jinak, než když jsem odjížděl jako nováček," přibližuje Kreuziger.

Zcela jasně si vybavuje první start na Tour de France. „Byl to tehdy hodně euforický rok. Povedl se mi závod Kolem Romandie, kde jsem byl druhý, pak jsem vyhrál Kolem Švýcarska. Zažil jsem etapy v Pyrenejích, kde jsem zjistil, že budu mít vždy raději Alpy. Pyrenejské kopce jsou nekonečné," směje se Kreuziger.

Do obávaného pohoří zamíří peloton i letos. Ale český mazák tuší, že horské etapy nemusí být rozhodující. „Čeká nás Tour s malými rozestupy. Program zahrnuje deset sprinterských etap. Vyloženě horské jsou jen čtyři. Klíčové bude mít dobré nohy v horách. Ale je třeba hlídat i etapy neoznačené jako horské. Mnohdy bývají horší, protože se jede nahoru dolů a peloton je nervózní. Když se některý z týmů rozhodne rozpoutat daný den peklo, může to být hodně úmorné. Divácky půjde o mimořádně atraktivní závod," předvídá Kreuziger.

Reklama