Hlavní obsah

Sagan srazil Cavendishe, vzápětí přišel trest. Slovenský mistr světa na Tour končí!

Vittel
Aktualizováno

Nečekaná tečka pro dvojnásobného slovenského mistra světa! Už po čtvrté etapě skončila Tour de France pro Petera Sagana, který byl diskvalifikován za to, že při závěrečném spurtu srazil loktem Marka Cavendishe. Pádu se nevyhnul ani další Brit Geraint Thomas, který i přesto udržel žlutý trikot pro vedoucího jezdce průběžného pořadí. Pro vítězství si v městečku Vittel dojel domácí Arnaud Démare.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih 4. etapy Tour de FranceVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Dojezd 4. etapy Tour de France

K prvnímu pádu došlo pár set metrů před cílem. Vedle Thomase se do něj připletl i Marcel Kittel a přišel kvůli tomu o zelený trikot pro lídra bodovací soutěže, do kterého se díky životnímu úspěchu převlékl Démare. Za ním na druhém místě dojel Sagan, jenže nejprve za kolizi s Cavendishem dostal třicetivteřinovou penalizaci a přišel o 80 bodů v boji o zelený trikot, který na Tour získal pětkrát za sebou. Posléze byl z Tour vyloučen.

"Rozhodčí ukázali, že mají pořádnou odvahu, když potrestali mistra světa a hvězdu současné cyklistiky," řekl ještě před Saganovou diskvalifikací Démare, který si dojel pro první triumf na Grand Tours a současně byl prvním francouzským vítězem v tomto ročníku Tour. "Teď mám díky tomu šanci udržet zelený trikot," dodal.

Sagan se do souboje s britským jezdcem dostal zhruba 50 metrů před cílem. Do soupeře vrazil loktem a Cavendish narazil ramenem do bariéry. Několik minut poté ležel na zemi a byl ošetřován. Přišel tak o šanci bojovat o 31. etapový triumf a na rekord slavného Eddyho Merckxe stále ztrácí čtyři vítězství.

V ohrožení je i Cavendishovo setrvání na Tour, protože po pádu skončil na vyšetření v nemocnici. "Určitě mi budou muset zašít prst, hodně krvácí. S ramenem zatím nevím, nejsem doktor. Ale podle toho, jak to cítím, tak to nevypadá dobře," prohlásil ještě před vyšetřením vítěz třiceti etap na Tour.

Cavendish k Saganovi: Co to mělo znamenat?

Britský cyklista byl od začátku přesvědčený, že Sagan ho do bariéry strčil loktem. "Jel jsem za Démarem a najednou se tam přiřítil Sagan," uvedl. "Vycházím s Peterem dobře a tohle nechápu. Jedna věc je, kdyby tam najel. Ale ten loket? To se mi nelíbilo a chtěl bych vědět, co to mělo znamenat," prohlásil.

"Nevěděl jsem, že Mark je za mnou," řekl Sagan s tím, že se Cavendishovi omluvil. "Přijel mi tam zezadu z pravé strany strašně rychle a neměl jsem už čas zareagovat a uhnout doleva. Proto do mě narazil a spadl do plotu," uvedl.

Do nejlepší desítky se díky trestu pro slovenskou hvězdu dostal nejlepší z Čechů Zdeněk Štybar. Roman Kreuziger dojel na 46. pozici, Ondřej Cink obsadil 118. příčku.

Žlutý trikot udržel Thomas, protože spadl v ochranném tříkilometrovém pásmu a dostal stejný čas jako vítěz. Britský jezdec má na prvním místě průběžného pořadí náskok dvanácti sekund před trojnásobným vítězem Tour Britem Chrisem Froomem.

"Jsem v pořádku. Spadlo to přede mnou a já neměl kam uhnout," řekl Thomas. "Podobným problémům se chcete vyhnout, ale při spurtech se to prostě stává," poznamenal.

Nejlepší z českých cyklistů je devětadvacátý Kreuziger (-56), Štybarovi patří 33. místo (-1:05) a Cink figuruje na 93. pozici.

Cyklistický závod Tour de France:
4. etapa (Mondorf-les-Bains - Vittel, 207,5 km):
1. Démare (Fr./FDJ) 4:53:54
2. Kristoff (Nor./Kaťuša)
3. Greipel (Něm./Lotto Soudal)
4. Bouhanni (Fr./Cofidis)
5. Petit (Fr./Direct Energie)
6. Roelandts (Belg./Lotto Soudal)
7. Matthews (Austr./Sunweb)
8. Mori (It./SAE Team Emirates)
9. Benoot (Belg./Lotto Soudal)
10. Štybar (ČR/Quick-Step),
...46. Kreuziger (ČR/Orica),
118. Cink (ČR/Bahrajn Merida) všichni stejný čas.
Průběžné pořadí:
1. Thomas 14:54:25 (Brit./Sky)
2. Froome (Brit./Sky)
3. Matthews oba -12
4. Boasson Hagen (Nor./Dimension Data) -16
5. Latour (Fr./AG2R) -25
6. Gilbert (Belg./Quick-Step) -30
7. Kwiatkowski (Pol./Sky)
8. Wellens (Belg./Lotto) oba -32
9. Démare -33
10. Arndt (Něm./Sunweb) -34,
...29. Kreuziger -56,
33. Štybar -1:05,
93. Cink -3:00.
Souhlasíte s vyloučením Petera Sagana z letošní Tour de France?
Ano
26,5 %
Ne
73,5 %
Celkem hlasovalo 75397 čtenářů.

Reklama