Hlavní obsah

Diskvalifikace? Moc přísný verdikt, zastal se Sagana trojnásobný šampión Tour

Vittel

Slovenský cyklista Peter Sagan byl kvůli kolizi s Markem Cavendishem vyloučen z Tour de France. Mezinárodní cyklistická unie potrestala dvojnásobného mistra světa za to, že při spurtu v závěru úterní čtvrté etapy ve Vittelu srazil loktem britského jezdce do bariéry.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Dojezd 4. etapy Tour de FranceVideo: sntv

 
Článek

Souboj spurtérských hvězd se odehrál zhruba 50 metrů před cílem. Slovenský cyklista vrazil do soupeře loktem a Cavendish narazil ramenem do bariéry. Několik minut poté ležel na zemi a byl ošetřován. "Komise se rozhodla Petera Sagana diskvalifikovat, protože vážně ohrozil několik jezdců," uvedl předseda komise rozhodčích Philippe Marien.

Sagan původně skončil v etapě druhý, ale už krátce po dojetí do cíle dostal penalizaci 30 sekund a přišel o 80 bodů v soutěži o nejlepšího spurtéra. Po vyloučení přišel sedmadvacetiletý cyklista o možnost získat zelený trikot na Tour pošesté za sebou.

V ohrožení je i Cavendishovo setrvání na Tour, protože po pádu skončil na vyšetření v nemocnici. "Určitě mi budou muset zašít prst, hodně krvácí. S ramenem zatím nevím, nejsem doktor. Ale podle toho, jak to cítím, tak to nevypadá dobře," prohlásil ještě před vyšetřením vítěz třiceti etap na Tour.

Našel i zastánce

Přestože po Saganově diskvalifikaci volala hned po dojetí etapy řada jezdců, jako například čtvrtý André Greipel, slovenský cyklista našel i zastánce. Třeba trojnásobného vítěze Tour Grega LeMonda, který je ve Francii jako televizní komentátor. "Myslím, že je to moc přísné. Někteří jezdci se při závodu drží auta a nikdo je nevyhazuje. Pro Tour je to ztráta," uvedl a upozornil také na to, že souboj nebyl celý vidět.

"V jednu chvíli blokuje pohled shora strom. Nemůžete tedy říct, jestli se Cav o něj nechtěl opřít. Nicméně jeho reakce je až příliš drsná," dodal šampión Tour z let 1986, 1989 a 1990. "To, co Sagan udělal, bylo špatné. Ale srazil Cavendishe do bariéry úmyslně? Myslím, že ne," prohlásil.

Podle šestapadesátiletého Američana za kolizi může i skutečnost, že Sagan není typický spurtér. "Je to agresivní jezdec, ale ne klasický spurtér, těch se snaží chytat a jezdit za nimi," uvedl. "Je trochu divoký a dneska šel přes čáru, ale myslím, že ani Cav by nechtěl, aby ho vyloučili," uzavřel.

Slovenského závodníka se zastal také bývalý australský cyklista Robbie McEwen. "S vyloučením z Tour nesouhlasím. Diskvalifikace z etapy ano, ale vyhodit ho z Tour!? Ne," napsal trojnásobný nejlepší spurtér slavného francouzského závodu na sociální síti twitter.

Souhlasíte s vyloučením Petera Sagana z letošní Tour de France?
Ano
26,5 %
Ne
73,5 %
Celkem hlasovalo 75397 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články