Hlavní obsah

Přidejte se k nám, ať je Froome izolovaný, vyzývá Bardetova stáj. Lídr očekává velké divadlo

Pau/Praha
Aktualizováno

Po dvou rovinatých etapách dnes cyklisty na Tour de France čeká první cesta do Pyrenejí s cílem v lyžařském středisku Peyragudes (výška 1580 metrů), kde se před dvaceti lety natáčela bondovka Zítřek nikdy neumírá. Vedení stáje AG2R, jejímuž lídrovi Romainu Bardetovi z Francie patří v průběžném pořadí třetí příčka, vyzvalo ostatní týmy, aby se častými útoky a nástupy v horách pokusily vysvléct ze žlutého dresu Chrise Froomea ze Sky.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Průběžný lídr klasifikace Tour de France Chris Froome.

Článek

Druhý Fabio Aru z Astany ztrácí na trojnásobného šampióna Tour de France 18 vteřin, Bardet 51 a Kolumbijec Rigoberto Urán ze stáje Cannondale 55 sekund. Generální manažer AG2R Vincent Lavenu apeluje na všechny, aby se dnes Froomea pokusili dostat do úzkých.

„Nejsme na stejné úrovni jako Sky, ale za určitých okolností se jim můžeme vyrovnat. V horských etapách potřebujeme náročné závody, v nichž by se britská sestava dostala do defenzivy a byla vyvedená z rovnováhy. Když přijedete na poslední kopec a v hlavní skupině je pět závodníků ze Sky, nemáte šanci se prosadit," uvědomuje si Lavenu.

„Proto chceme destabilizovat situaci na trati a útočit. Myslím, že je v zájmu každého z ostatních týmů, aby se Froome ocitl izolovaný nebo v problémech. Proto věřím, že se k nám ostatní přidají a tým Sky dokážeme dostat pod velký tlak už daleko před cílem," přeje si Lavenu, jehož při středeční jedenácté etapě polil studený pot.

Bardet chce útočit, aby se lidi bavili

Romain Bardet totiž ošklivě upadl v občerstvovací části etapy, naštěstí si ale z hrozivého karambolu odnesl jen modřiny na zádech a odřeniny na pravém předloktí a kolenu. „Nebylo to příjemné, spadl jsem dokonce dvakrát. Přiznávám, že jsem rád, že už jsou rovinaté etapy za mnou a těším se na lepší dny v horách," hlásí Bardet.

Mnohem hůře dopadla Astana. Dario Cataldo si v občerstvovací zóně zhruba 100 kilometrů před cílem zlomil zápěstí a Tour pro něj skončila, průběžně pátý v pořadí Jakob Fuglsang rovněž upadl, etapu ale dokončil. Pozdější vyšetření ale odhalilo praskliny v člunkovité kosti v zápěstí a v hlavici vřetenní kosti u levého lokte. Dánský cyklista přesto bude v závodě pokračovat a bude i dnes hlavním pomocníkem Fabia Arua v boji se žlutým Froomem.

„K Froomeovi mám velkou úctu, ale rozhodně se nebudu bát zaútočit na žlutý dres. Velmi rád bych závody nějak osvěžil a pobavil lidi, kteří se budou koukat. Doufám, že nás čekají útočné etapy," věří Aru, podle něhož má víc jezdců šanci Froomea zaskočit.

Froome: Arua se musím držet jako lepidlo

„Bardet loni na Tour skončil druhý, Urán taky umí jezdit na celkové pořadí. Nepodceňuju ani Quintanu s Contadorem, oba dva můžou vsadit na nepříjemný útok ve stylu ´všechno, nebo nic´. V Pyrenejích se opravdu může stát cokoliv," předpovídá 27letý Ital.

Froome si je nebezpečí číhajícího v Pyrenejích dobře vědom. „Čeká nás jedna z nejtěžších etap, která zamíchá pořadím. Nechceme, aby se vrátili do hry někteří jezdci, kteří už v celkové klasifikaci nabrali ztrátu. Pokud někdo zaútočí, nedáme mu prostor a půjdeme po něm. Bude to velké divadlo," uvedl rodák z keňského Nairobi, jenž má britský pas od roku 2008.

„Mým hlavním úkolem dnes bude sledovat Arua, který ztrácí jen osmnáct vteřin. Musím se ho držet jako lepidlo," poodhaluje Froome svou taktiku.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články