Hlavní obsah

Vastl byl na MS v Austrálii mezi bikery do 23 let šestý

Cairns

Biker Jan Vastl dojel na mistrovství světa horských kol mezi muži do 23 let šestý. Šampiónem se v australském Cairns stal Novozélanďan Samuel Gaze, který obhájil prvenství z Nového Města na Moravě.

Foto: Foto: Ivana Roháčková

Jan Vastl vybojoval na mistrovství světa šesté místo (ilustrační foto).

Článek

Pro Vastla skončil loňský šampionát na domácí půdě velkým zklamáním po 25. místě, ale tentokrát útočil na medailové příčky a mezi třiadvacítkou dosáhl na MS svého druhého nejlepšího výsledku po čtvrté příčce z norského Hafjellu před třemi lety.

Sedmý jezdec mistrovství Evropy z konce července Vastl byl sice po zaváděcím kole dvanáctý, ale v dalším průběhu 27,4 kilometru dlouhého závodu se držel ve vedoucí skupině. Po jejím roztrhání jel na čtvrtém místě, nakonec byl šestý se ztrátou minuty a 45 vteřin na vítěze. Za bronzem zaostal jednadvacetiletý Vastl o necelou minutu.

"Jsem strašně spokojený, protože letos mi vůbec nevyšel začátek sezony, ale srovnal jsem se v hlavě a to se mi povedlo až po půlce sezony. Od Evropy je to dobré, věděl jsem, že nemám co ztratit a hlavně že můžu jet s těmi nejlepšími," cituje server mtbs.cz Vastla, který se při posledním startu v kategorii do 23 let přiblížil svému nejlepšímu výsledku na MS - čtvrté příčce z roku 2013.

"Tvrdě jsem na tenhle závod makal, byl jsem odpočatý a věřil jsem si. Potřeboval jsem si potvrdit, že tam patřím. Ztráta 1:45 minuty na Gazea, který umí v elitě, je před přestupem skvělá," uvedl Vastl, kterého v posledním kole chytaly křeče, takže nemohl bojovat o páté místo. Druhý český reprezentant Matěj Průdek obsadil 36. příčku.

Gaze rozhodl o úspěšné obhajobě v předposledním z šesti celých okruhů, kdy setřásl Jihoafričana Alana Hatherlyho, jenž s ním po rozpadu vedoucí skupinky jako jediný udržel krok. Hatherly dojel 11 vteřin za Gazem, bronz získal Němec Maximilian Brandl.

Mistrovství světa horských kol v Cairns (Austrálie) - cross country:
Muži do 23 let (27,4 km):
1. Gaze (N. Zél.) 1:17:46
2. Hatherly (JAR) -11
3. Brandl (Něm.) -51
4. Carstensen (Dán.) -1:26
5. Vader (Niz.) -1:33
6. Vastl (ČR) -1:45
...36. Průdek (ČR) -6:13

Reklama