Hlavní obsah

Lékař nařkl z dopingu slavnou cyklistku Van Moorselovou

Lékař Peter Janssen v rozhovoru pro deník Volkskrant uvedl, že dlouhá léta dodával nizozemským sportovcům zakázané látky. Mezi jeho prominentní klienty údajně patřila slavná cyklistka Leontien van Moorselová, čtyřnásobná olympijská vítězka a osminásobná mistryně světa.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Ilustrační snímek.

Článek

Janssen tvrdí, že Van Moorselovou učil v období přípravy na olympijské hry v Sydney 2000, jak si aplikovat krevní doping EPO. Nyní sedmačtyřicetiletá cyklistka následně pod pěti kruhy triumfovala v závodu s hromadným startem, časovce i stíhačce na dráze.

"Ona a její manžel Michael Zijlaard za mnou chodili mimo ordinační hodiny, myslím že snad šestkrát. A na konci jednoho sezení se zeptali, zda by bylo možné zkusit léčbu," uvedl pětasedmdesátiletý Janssen, který byl lékařem profesionálních cyklistických týmů PDM, BankGiroLoterij či Vacansoleil.

Van Moorselová přiznala, že za Janssenem docházela, ale odmítla tvrzení o dopingu. "Tahle vyjádření mě nepříjemně překvapila. V tom, co v tom článku popisuje, se nepoznávám. Dále nemám potřebu na to reagovat," řekla bývalá vynikající cyklistka, jež nebyla nikdy pozitivně testována.

Janssen podle svých slov dával sportovcům i rady, jak skrýt doping při kontrolách. Pomohlo mu k tomu i to, že od Mezinárodní cyklistické unie (UCI) měl detailní informace o testovacích metodách.

Janssen uvedl, že zakázané látky dodával nizozemským cyklistům v letech 1986 až 2010. Mezi jeho další klienty patřily známé postavy Steven Rooks, Gert-Jan Theunisse či Eddy Bouwmans.

Nizozemská dopingová agentura se Janssenovými výroky zabývat nebude. "Tato obvinění se vážou k době, kdy se toho v této oblasti dělo hodně. I kdyby to byla pravda, je to už více než deset let stará záležitost, takže jsou tyto případy promlčené. Proto do nich nebudeme investovat čas ani energii," řekl šéf nizozemské Dopingautoriteit Herman Ram.

Reklama