Hlavní obsah

Loni ji o zlato připravil hrůzostrašný pád, teď si hvězda splnila svůj sen

Bergen/Praha

Do cíle chybělo už jen jedenáct kilometrů. Annemiek Van Vleutenová v individuálním silničním závodě na loňských olympijských hrách bojovala o zlato, avšak na kluzké trati nezvládla jízdu, upadla. S poraněním hlavy a páteře byla převezena do nemocnice. O rok později na světovém šampionátu v silniční cyklistice se její sen o zlaté medaili už splnil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Časovku žen na mistrovství světa vyhrála Nizozemka Annemiek van VleutenováVideo: sntv

 
Článek

Byl to hrozivý pád. Annemiek Van Vleutenová loni na olympijských hrách bojovala o zlato. Když ale sjížděla z nejvyššího bodu trati, nezvládla na kluzké trati jízdu, přeletěla přes řídítka, přepadla přes obrubník a bezvládně zůstala ležet na zemi. Někoho i napadlo, že nehodu nepřežila. První zprávy o jejím zdravotním stavu byly ale naštěstí dobré. Při převozu do nemocnice byla plně při vědomí a komunikovala.

Vyšetření pak odhalila otřes mozku a tři praskliny obratle, noc strávila na jednotce intenzivní péče. Čtyřiatřicetiletá Nizozemka slíbila, že se k závodění vrátí a konečně vyhraje svůj první velký titul. Co řekla, to také udělala. Necelý měsíc po zranění usedla opět na kolo a začala s tréninkem. Postupně se dostávala do skvělé formy, která pak vygradovala na mistrovství světa.

V norském Bergenu si splnila svůj sen, když ovládla časovku a získala tak zlatou medaili. „Pořád tomu nemohu uvěřit,“ uvedla po závodě se slzami v očích Van Vleutenová pro list The Washington Post. „V této sezóně jsem překvapila sama sebe. Nikdy bych neřekla, že jednou budu světovou šampiónkou v časovce. Tento rok jsem si ale začala více věřit a je neuvěřitelné, že jsem to dokázala,“ vyprávěla dál.

„Během své kariéry jsem zažila vzestupy i pády. A právě ty pády pak dělají ty vzestupy ještě krásnějšími. Tenhle titul by byl pro mě úžasný i bez té kolize loni v Riu, avšak tím vším je tenhle příběh o to výjimečnější,“ uzavřela cyklistka, jejíž největším úspěchem doposud bylo třetí místo z časovky na Evropských hrách v roce 2015 v Baku.

Reklama