Hlavní obsah

Za Landisův pozitivní test prý může dehydratace

PAŘÍŽ

Zástupci Floyda Landise přišli s dalším vysvětlením, proč měl vítěz Tour de France pozitivní test na testosteron. Právník amerického cyklisty Jose Maria Buxeda ve čtvrtek prohlásil, že za zvýšenou hladinu může dehydratace spojená s maximální zátěží.

Článek

Jeden z nejuznávanějších odborníků na doping Christian Ayotte však toto vysvětlení vzápětí odsoudil jako nesmyslné. "Kdyby za to mohla dehydratace, měli by maratonci pokaždé pozitivní test. Tenisté by taky byli vždycky pozitivně testováni. Už se o tom v minulosti mluvilo, ale ani v jednom případě, pokud vím, s tímto vysvětlením neuspěli," řekl agentuře AP ředitel dopingové laboratoře v Montrealu.

V laboratoři ve francouzském Chatenay-Malabry ve čtvrtek začala probíhat analýza kontrolního vzorku, jejíž výsledky by měly být zveřejněny v sobotu. Landisův právník očekává, že budou znovu pozitivní, ale podle něj to není dostatečný důkaz o Landisově vině.

"Neřekl bych, že vědí. Řekl bych, že se mohou domnívat. Nemají jistotu," prohlásil na adresu laboratoře akreditované u Světové antidopingové agentury. Vzápětí zdůraznil, že Landis si je naopak jistý, že zakázanou látku neužil.

Pokud zvýšenou hladinu testosteronu potvrdí kontrolní vzorek, začne se kauzou zabývat Antidopingová agentura USA. V případě prokázání viny přijde Landis o triumf na letošní Tour i místo ve stáji Phonak a navíc dostane dvouletý distanc.

Reklama