Hlavní obsah

Nový vladař chce být jako starý král. A musí vyklidit knihovnu

Praha

Poprvé v kariéře ovládl Tomáš Bábek anketu o nejlepšího cyklistu Česka. Ve čtvrtek přiletěl na otočku z Manchesteru, aby převzal korunu pro Krále cyklistiky 2017. Po deseti letech na trůn znovu usedl dráhař. Třicetiletý borec letos přidal k celkovému triumfu ze světového poháru v keirinu stříbro a bronz z MS, a tak převzal žezlo od bikera Jaroslava Kulhavého.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Král cyklistiky Tomáš Bábek.

Článek

„Jára je legenda. Moc ho obdivuji. Drží si stabilně skvělou formu. Jsem poroto rád, když jsem ho v anketě porazil. A beru jako výzvu, abych se z hlediska vyrovnané vysoké výkonnosti dostal na jeho úroveň," předsevzal si Bábek s vidinou roku 2018.

Do Prahy si na vyhlášení odskočil v nabitém programu, kdy oželel týmový sprint při závodě SP v Manchesteru, odkud přiletěl ve čtvrtek ráno. V pátek mířil zpět, aby se připravil na nedělní keirin. A v pondělí letí závodit do Japonska. Byl rád, že cestovní martyrium neabsolvoval nadarmo. „Koruna je za ty roky obnošená, trochu tlačí, ale sedí mi lépe, než Jardovi," culil se Bábek.

„Myslím, že moje výhra je super pro dráhovou cyklistiku. U nás jde o opomíjený sport, byť je zajímavý. Ve světě je obrovská konkurence," vykládal borec, který vybojoval na MS stříbro v závodě na kilometr s pevným startem a bronz z keirinu.

„Poměrně často musím lidem vysvětlovat rozdíly mezi jednotlivými disciplínami. Ale nevadí mi to. Snažím se dělat i osvětu přes sociální sítě. A myslím, že se to daří," říkal Bábek.

Triumf v anketě mu přidělal starosti, jak doma naloží s knihovnou. „Nikdy jsem si nepotrpěl na vystavování cen. Za poslední rok a půl jich přibylo moc. Rovnal jsem je na knihovnu, ale teď budou muset publikace ustoupit a přednost dostanou ceny," dumal borec, jenž vystudoval projektový management na fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity v Brně.

Neuvěřitelný paradox s ohledem na fakt, že k dráhové cyklistice se dostal proto, aby se ve čtrnácti vyhnul školním povinnostem. „Nechtěl jsem na písemku z přírodopisu. Tak jsem se dal na cyklistiku. A takhle to dopadlo," smál se Bábek s korunou na hlavě.

Byť letošní rok byl v kariéře závodníka Dukly Brno nejúspěšnějším, Bábek věří ve zlepšení. „Pořád se mi nepovedlo vyhrát mistrovství světa. Titul představuje cíl, za nímž půjdu. A samozřejmě olympijská medaile," vykládal třicetiletý borec, že právě k bitvám pod pěti kruhy v Tokiu za tři roky směřuje veškerou snahu.

„Až budu mít i medaili z her, budu spokojený," přemítal muž, jemuž přitom v roce 2011 po kolizi s automobilem a třech dnech v kómatu lékaři předvídali konec kariéry. Po roční pauze se ale Bábek vrátil. A postupně se prodral na vrchol. „Zní to paradoxně, ale možná právě celá ta situace mě dostala mezi sportovní elitu. Vnímám věci odlišněji, než před nehodou."

Reklama