Hlavní obsah

Trpěl, aby se vrátil silnější. A teď König plánuje start na Giru i Tour de France

Radek MalinaSport.czPrávo

Rok hrůzy prožil elitní český cyklista Leopold König. Nedokončil šest závodů, absolvoval jen 3445 ostrých kilometrů během dvaceti dnů. Deptaly ho zdravotní potíže. Bolest v kolenou mu nedovolila naplnit sen o velkém úspěchu na Grand Tour. Jezdec týmu BORA-hansgrohe, který se od pondělí připravuje v Nice, je ale přesvědčen, že v příštím roce bude přes všechny útrapy silnější.

Foto: BORA-hansgrohe/Stiehl_Photography

Leopold König při posledním závodě sezóny v Číně.

Článek
Fotogalerie

Celou sezónu jste nezávodil, až v říjnu jste dokončil etapové bitvy v Turecku a Číně, kde jste testoval, jestli kolena vydrží. Jaký je tedy váš aktuální zdravotní stav?

Do Turecka jsem odjížděl s velkými otazníky. Až v průběhu závodu se ukázalo, že jsem schopný absolvovat celý etapák. První dvě etapy jsem sice nebyl v ideálním stavu a viděl všechno bledě, ale vydržel jsem. A s přibývajícími kilometry se můj stav zlepšoval. Pak jsem jel závod v Číně a věděl jsem, že bolesti jsou zažehnané, že prostě jen musím pokračovat v tvrdé práci.

Zjistili lékaři, z čeho pramenily vaše trable?

Jedním z hlavních problémů byla záda. Už před pěti lety jsem s nimi měl potíže. Jenže tehdy byla bolest odlišná, a tak jsem tomu nevěnoval pozornost. Jenže se ukázalo, že to byl zdroj potíží z několika desítek procent. Zbytek vznikl změnou kola, posedu, závodních treter a sedla. Je to hodně citlivá věc, se kterou se musí vyrovnat řada závodníků, kteří po přestupu mění materiál. V mém případě to byl tak velký zásah, že mě vyřadil na celou sezónu.

Byly letošní potíže tím nejhorším, co jste v kariéře prožil?

Jednoznačně. V minulosti, pokud přišly trable, tak po měsíci odezněly. Tentokrát jsem se po měsíci sice vrátil, ale po dalším měsíci a dvou týdnech jsem byl zase na začátku. Nebolelo mě jedno koleno, jeden úpon. Zlobila mě obě kolena a různé úpony. A většinou jsem návrat do plného tréninku uspěchal. Jak jsem měl v minulých letech trable v listopadu, prosinci nebo v lednu, tak teď se mi to samé stalo čtyřikrát v jediné sezóně. V listopadu, v lednu, v červnu a v srpnu.

Byť jste absolvoval dva menší etapové závody, nehrozí, že se při větším zatížení trable vrátí?

Doufám, že už není nic, co by mě zastavilo. Obnovil jsem spolupráci s trenérem Ctiradem Kaftanem a hodně se věnoval zádům. Dělali jsme specifická atletické cvičení na posilování úponů. Vyměnil jsem sedlo, tretry. Všechno dohromady vedlo k mému stoprocentnímu stavu.

Jak jste celý rok při všech těch potížích prožíval?

Jsou to momenty, které člověka posilují. Nechci srovnávat své trable s těžkými životními osudy, ale ve sportovní kariéře představují potíže s koleny velkou věc. Časově nespecifikovatelnou záležitost. Nikdo není schopný odpovědět, za jak dlouho se to srovná. Mentálně je to hodně složitá situace, která člověka posune úplně jinam. Vážím si už i toho, že vůbec můžu vyrazit na kolo, zažít endorfiny po tréninku. Být s týmem, závodit. Jsou to neskutečné pocity. A ty bych neprožil, kdybych zranění neměl. Jsem hladový po závodech a tréninku nejvíc v celé kariéře. Začínám vlastně znovu. Je to restart. Jak z hlediska mentálního, tak fyzického.

Děsilo vás, že návrat už třeba nebude možný?

Byla to otázka trpělivosti. Úkol zněl nepřestat věřit, nepřipouštět si myšlenky, že by návrat nedopadl. Na konec kariéry jsem vůbec nemyslel.

Sledoval jste vůbec závodní dění?

Byl jsem až překvapený, jak mě lákalo vidět Giro, Tour, Vueltu, klasiky nebo mistrovství světa. Na jednu stranu jsem si říkal, jak je možné, že jsem před pár měsíci jezdil mezi nejlepšími a najednou ležím v posteli a nevím, co bude za měsíc. Ale současně mě to motivovalo. Chyběly mi emoce, které přinášejí závody. Prostřednictvím televize jsem si to vynahrazoval. Ale s parťáky z týmu jsem komunikoval minimálně. Držel jsem se stranou.

Ještě je brzy, ale máte představu, jak bude vypadat váš závodní program v roce 2018?

Tělo si po deseti letech odpočinulo. Chci toho využít a mít v příštím roce těžký program. Je samozřejmě otázka, jak organismus po dlouhém výpadku zareaguje. Doufám ale, že se dokážu připravit na první i druhou Grand Tour. Nejlepší by bylo nevynechat ani jednu v roce, ale to asi nejde.

Uvažujete tedy o absolvování italského Gira i Tour de France?

Přesně tak. S ohledem na výjimečně delší pauzu mezi oběma závody je to reálné. Co se týče Tour, vynechal jsem poslední dvě a neumím si představit, že bych chyběl potřetí.

Dopřeje vám vedení týmu tolik prostoru po sezóně, ve které jste nezávodil?

Všechno jsem s týmem konzultoval. Chceme jet každou Grand Tour s dvěma lídry, podobně jako jsme to dělali ve Sky, tudíž prostor bude pro mě i Rafala Majku. Musím jen vedení týmu co nejdřív ukázat, že se mnou mají počítat. Je to o prvním závodě, kde se mi povede zajet výsledek. Všechny těžkosti z letošního roku pak budou zapomenuté.

Máte už představu, jak bude vypadat příprava na sezónu?

Ve Francii zůstanu dva týdny. Během prvního prosincového týdne máme týmové povinnosti v Německu. Pak jsem chtěl letět za přípravou do Kolumbie, řešil jsem s tamními závodníky podmínky. Je tam super trénování ve výšce, což je v Evropě během zimy složité. Ale nakonec jsem po konzultaci s týmem zvolil Mallorku. Domů se vrátím jen na pár dnů během Vánoc, pak budu pokračovat zase v Nice.

Reklama