Hlavní obsah

Český šampión končí po Saganově boku, bude jezdit doma: Chci zase vyhrávat

Praha

Pětinásobný český šampión v časovce Jan Bárta už nebude pokračovat po boku fenomenálního Slováka Sagana v týmu Bora Hansgrohe. Od nadcházející sezóny bude dvaatřicetiletý cyklista oblékat dres formace Elkov Author z Hradce Králové. Účastník šesti Grand Tour opouští stáj kategorie World Tour, kterou vymění jen za kontinenální.

Foto: Jan Brychta/SPR media

Jan Bárta v dresu českého šampióna v časovce.

Článek

„Je paradox, že vlastně moje první sezóna ve stáji nejvyšší kategorie World Tour, nebyla takovou výhrou, jak by se mohlo zdát. Nemohu těch dvanáct měsíců hodnotit zcela jednoznačně," prohlásil Bárta, jenž má na kontě šest startů na některé z Grand Tour.

„Zázemí bylo vskutku na profesionální úrovni, nicméně pro můj agresivní způsob závodění a účast v únicích už v týmu nebyl prostor. Zatímco v druhodivizních formacích jsem se těšil maximální podpoře, přičemž vedení i sponzoři byli nadšení, jak je tým díky mé aktivitě vidět, letos bylo vše jinak," posteskl si Bárta.

Nynější rok ve stáji Bora-Hansgrohe byl jediným během pestré kariéry českého závodníka mezi absolutní elitou. Předešlých sedm sezón prožil v dresu kontinentální a později prokontinentální stáje Netapp, respektive NetApp Endura a Bora Argon 18.

„Jsem týmový hráč, ale měl jsem pocit, že moje práce neměla správnou odezvu u vedení týmu a pochopitelně ani u fanoušků. A to mi bylo líto. Celou kariéru cítím podporu příznivců a chci dál dokazovat, že umím i vyhrávat," vysvětlil Bárta v tiskové zprávě své rozhodnutí.

Přestup do stáje Elkov Author vnímá jako šancí na další velké výsledky. „Nemám obavu, že jdu do horších podmínek. Často trénuji s letitým kamarádem a novým týmovým kolegou Aloisem Kaňkovským. Přesně vím, co mě čeká. Kola i další vybavení jsou na špičkové úrovni, za pár dnů letíme na první soustředění do tepla," přesvědčoval Bárta, že si nijak dramaticky nepohoršil.

„Když jsem před osmi lety nastupoval do Netappu, vůbec se mi nesnilo, že jednou získá tým Word Tour licenci. Nyní jsem ve stáji, která má rovněž obrovský potenciál a já chci být jedním z hnacích motorů, který pomůže k posunu," připomínal Bárta, že i nynější Bora začínala stejně jako Elkov v roli kontinentálního týmu.

Elkov si v letošní sezóně připsal 29 pódiových umístění v rámci závodu UCI, dvanáctkrát slavil vítězství. „Chceme se ještě více prosadit na mezinárodní scéně a získat maximum UCI bodů, abychom se mohli pokusit o získání místa UCI pro kontinentální týmy v časovce týmů na mistrovství světa. Bártu jsme podepsali s úkolem nominovat se na mistrovství Evropy i světa a zajet dobrý výsledek," prohlásil Vladimír Vávra, ředitel týmu Elkov Author, jenž nabídl Bártovi tříletý kontrakt. „Věříme, že Honza pomůže vyjet České republice účast na olympijských hrách v Tokiu, kterých se v ideálním případě i zúčastní."

Reklama