Hlavní obsah

Hrdina Tour de France a Vuelty Froome neprošel dopingovou zkouškou

Londýn/Praha

Na svět cyklistiky se snáší další skandál. Čtyřnásobný vítěz Tour de France Chris Froome neprošel dopingovým testem během svého triumfu na letošní Vueltě. Jezdec týmu Sky a největší hvězda současného pelotonu dvojnásobně překročila povolený limit léku na astma, který smí se zvláštním povolením užívat. Brit dosud nebyl suspendován, ale o titul může přijít.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Chris Froome s trofejí pro vítěze Vuelty.

Článek

Mezinárodní cyklistická unie UCI žádá více detailů od Froomea i týmu Sky. Dvaatřicetiletý Brit přiznal, že zvýšil dávky léku s tím, že si počínal v rámci pravidel. Zároveň ale dodal, že UCI „má plné právo" klást otázky.

Froome uvedl, že na radu svého lékaře navýšil dávky inhalací poté, co se během Vuelty symptomy jeho astmatu, s nímž se potýká odmalička, zhoršily.

„Je dobře známo, že mám astma a samozřejmě jsem si dobře vědom pravidel. Užil jsem inhalátor, abych zvládl symptomy (ale vždy v povolených limitech). Samozřejmě jsem věděl, že budu každý den testován, když vedu závod. Astma se mi během Vuelty zhoršilo, a proto jsem na radu lékaře zvýšil dávku Salbutamolu. Jako vždy jsem si dával velký pozor, abych nepřekročil povolený limit," uvedl Froome v prohlášení.

Podle svých slov vyšetřování ze strany UCI vítá: „Beru svoji přední roli v cyklistice velmi vážně. UCI má pochopitelně plné právo věc vyšetřit. My spolu s týmem poskytneme jakoukoliv informaci, která bude potřeba."

Šéf týmu Sky Dave Brailsford ujišťoval, že s UCI plně spolupracuje. „Existuje komplex medicínských a fyziologických faktorů, které ovlivňují vylučování Salbutamolu. Uděláme vše, aby se vysvětlila fakta a to, co se v tomto případě stalo. Jsem si jistý, že Chris dodržel pravidla," sdělil Brailsford.

Keňský rodák jako první Brit v historii Vueltu vyhrál, navíc jen pár týdnů po triumfu na Tour de France.

Teď mu ale dělá starosti test moči ze 7. září, v němž dopingoví komisaři naměřili 2000 nanogramů na mililitr látky Salbutamol, který se běžně užívá na astma. Horní hranice stanovená antidopingovou agenturou WADA je přitom 1000 nanogramů na mililitr.

Druhý muž letošní Vuelty Vincenzo Nibali byl zprávou o prohřešku velkého rivala zaskočený. "Tohle je strašná zpráva pro cyklistiku i pro mne," řekl italský cyklista webu Tuttobici. "Pokud se v jeho případu potvrdí pozitivní výsledek, nikdo už mi stejně nevrátí pocity, které bych měl při vítězství na Vueltě a na nejvyšším stupínku na pódiu v Madridu," dodal.

Sám prý rovněž trpí astmatem, déšť během závěrečných etap ale podle jeho názoru vytvořil takové podmínky, že nebylo potřeba užívat inhalátor obsahující Salbutamol.

Reklama

Související témata: