Hlavní obsah

Belgický cyklista Goolaerts zemřel po pádu v závodě Paříž-Roubaix

Roubaix
Aktualizováno

Cyklistickým světem otřásla tragická zpráva. Belgický jezdec Michael Goolaerts zemřel po pádu na závodě Paříž-Roubaix. Třiadvacetiletého člena stáje týmu Veranda´s Willems-Crelan postihla srdeční zástava a lékaři mu už nedokázali pomoci.

Foto: Sport.cz

Michael Goolaerts zemřel v pouhých 23 letech.

Článek

Goolaerts upadl zhruba 148 km před cílem slavného závodu. V televizních záběrech bylo vidět, jak cyklista leží bezvládně na kraji silnice a zdravotníci se ho snaží oživit pomocí masáže srdce a defibrilátoru. Po resuscitaci byl Goolaerts dopraven vrtulníkem do nemocnice v Lille, kde zemřel.

Cyklistův tým Veranda's Willems-Crelan podal zprávu, že Goolaerts zemřel ve 22:40 obklopen svou rodinou. „S nepředstavitelným smutkem musíme sdělit, že nás navždy opustil náš jezdec a přítel Michael Goolaerts. Zemřel v neděli večer v 22:40 v nemocnici v Lille za přítomnosti svých rodinných příslušníků a blízkých. Příčinou smrti byla srdeční zástava, veškerá lékařská pomoc byla zbytečná."

Goolaerts je třetím Belgičanem, který v posledních letech zemřel po nehodě během závodu. Na Giru d'Italia 2011 zahynul po nárazu do zdi v jednom ze sjezdů Wouter Weylandt. Předloni podlehl zraněním po pádu pod kola motocyklu během jednorázového závodu Gent-Wevelgem Antoine Demoitié.

Loni v dubnu přišel o život někdejší vítěz Gira d'Italia Michele Scarponi poté, co ho při tréninku v rodné Itálii srazilo na křižovatce auto. O týden později zemřel na následky zranění hlavy, která utrpěl při pádu v etapovém závodu Tour of the Gila v Novém Mexiku, nadějný Američan Chad Young.

Goolaerts startoval na královně klasik poprvé, na jaře odjel několik menších závodů v Belgii. V neděli odpoledne na jednom z úseků na kostkách spadl bez cizího zavinění, právě srdeční selhání bylo zřejmě příčinou. Na tuto otázku ale odpoví s jistotou až pitva. Podle prokurátora k ní dojde v nejbližších dnech ve Francii.

Úmrtí otřáslo cyklistickou komunitou, kondoloval mimo jiné i Zdeněk Štybar, který v neděli na Paříž-Roubaix obsadil deváté místo, nebo slovenský vítěz Peter Sagan. "Všechny naše myšlenky a motlitby patří Michaelovi," napsal trojnásobný mistr světa Sagan na twitteru.

Výběr úmrtí cyklistů v silničních závodech:
1935 - Španěl Francisco Cepeda zemřel po pádu v sedmé etapě Tour de France nedaleko Bourg-d'Oisans.
1937 - André Raynaud, francouzský mistr světa na 100 km za vodičem, se zabil v závodu Kolem Antverp.
1948 - Po pádu v tunelu při závodu Kolem Švýcarska byl přejet doprovodným vozem belgický cyklista Alain Depoorter.
1951 - Serse Coppi, bratr slavného italského závodníka Fausta Coppiho, spadl kilometr před cílem závodu Kolem Piemontu a následující den v nemocnici zemřel.
1952 - Po nárazu do stromu ve čtvrté etapě závodu Giro d'Italia zemřel třiadvacetiletý italský jezdec Orfeo Ponsin.
1960 - V silničním závodě na olympiádě v Římě zkolaboval Dán Knud Enemark Jensen, který si při pádu poranil lebku a krátce po převozu do nemocnice zemřel. Pozdější pitva prokázala, že dopoval.
1970 - Mistr světa Jean-Pierre Monsere z Belgie byl zabit předjíždějícím autem během závodu Grand Prix v Retie.
1972 - Během etapového závodu Kolem Andalusie nepřežil pád z kola Španěl Manuel Galera.
1976 - Juan Manuel Santisteban ze Španělska se smrtelně zranil při pádu v první etapě Gira d'Italia.
1984 - Po dojezdu do cíle závodu Vuelta Algarve v Portugalsku byl domácí cyklista Joaquim Agostinho napaden psem a následnému pádu po deseti dnech podlehl.
1986 - Ital Emilio Ravasio spadl v tunelu během první etapy Gira d'Italia, zemřel deset dnů nato.
1987 - Projíždějící automobil zabil španělského závodníka Vicenta Mata během tradičního závodu Trofeo Luis Puig.
1989 - Na následky zranění při hromadném pádu v závodu v Lidicích zemřel reprezentant Radomír Fišer.
1995 - Olympijský vítěz v silničním závodě jednotlivců z Barcelony Ital Fabio Casartelli podlehl v nemocnici následkům zranění hlavy, které utrpěl po pádu v 15. etapě Tour de France.
1996 - Po nárazu do svodidel při časovce družstev závodu Franciska Casillase byl španělský cyklista José Antonio Espinosa převezen v bezvědomí do nemocnice. O den později na následky zranění zemřel.
1999 - Španělský cyklista Manuel Sanroma upadl asi kilometr před cílem druhé etapy závodu Kolem Katalánska ve chvíli, kdy se peloton připravoval na závěrečný spurt. Dvaadvacetiletý sportovec vážným zraněním v nemocnici podlehl.
2000 - Při závodu Kolem Argentiny narazil nákladní automobil do španělského cyklisty Saula Moralese. Pětadvacetiletý jezdec podlehl při převozu do nemocnice těžkým zraněním.
2003 - Devětadvacetiletý kazašský cyklista Andrej Kivilev podlehl v nemocnici zraněním, která utrpěl po těžkém pádu v etapovém závodu Paříž-Nice.
2004 - Jednatřicetiletý Kolumbijec Juan Barrero zemřel po pádu a následné kolizi v prudkém sjezdu v páté etapě závodu Tour of Columbia.
2006 - Španěl Isaac Gálvez zemřel na následky pádu při šestidenním závodu v Belgii. Jednatřicetiletý úřadující mistr světa na dráze narazil ve vysoké rychlosti hrudníkem do zábradlí.
2008 - Portugalec Bruno Neves přišel o život během závodu Classica de Amarante. Šestadvacetiletý jezdec utrpěl po pádu řadu zranění a nezachránil ho ani rychlý převoz do nemocnice.
2011 - Po pádu ve třetí etapě na Giru d'Italia zemřel šestadvacetiletý belgický jezdec Wouter Weylandt. Při sjezdu zhruba 25 kilometrů před cílem narazil do zdi.
2016 - Pětadvacetiletý belgický cyklista Antoine Demoitié zemřel po pádu pod kola motocyklu během jednorázového závodu Gent-Wevelgem.
2018 - Belgický cyklista Michael Goolaerts po pádu a srdeční zástavě v závodu Paříž-Roubaix zemřel v nemocnici. Bylo mu 23 let.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články