Hlavní obsah

Průdková končila po pádu zkrvavená, Czeczinkarová si zaklela. Spokojené byly přesto obě

Nové Město na Moravě

Zkrvavená končila závod žen do 23 let při Světovém poháru horských kol v cross country Barbora Průdková. Když se hnala v posledním okruhu sobotní bitvy v Novém Městě na Moravě za soupeřkami, ztratila v kamenité sekci kontrolu nad kolem a šla k zemi. „Nic vážného se ale nestalo. Jsem ráda za umístění mezi dvaceti nejlepšími. Snad se v dalších závodech svěťáku budu jen posouvat,“ přemítala dvaadvacetiletá závodnice, když projela cílem jako devatenáctá.

Foto: Michal Červený

Barbora Průdková v závodě SP žen do 23 v Novém Městě na Moravě.

Článek
Fotogalerie

„Odvedla jsem maximum, na víc jsem neměla. Strašně mi pomohlo kolo. Trať v Novém Městě na Moravě mi prostě nesedí. Ale dala jsem do závodu všechno a jsem vážně moc ráda za pozici ve dvacítce," vyprávěla Průdková.

„Okruh na Vysočině je pořád nahoru dolů, nestihnu si ve sjezdu odpočinout. Více mi sedí, když je jeden dlouhý kopec a pak sjezd, kde si orazím. Ale naštěstí jsem se před startem odhodlala ke změně a vzala si celoodpružené kolo, což bylo fantastické rozhodnutí. Ve sjezdu jsem si alespoň trošku odfrkla. Kdybych jela na původním kole, byla bych děsně vydrncaná," usmívala se Průdková.

Přímo na šutry

Ani lepší technika jí však neuchránila od děsivě vyhlížejícího karambolu. „Viděla jsem v posledním kopci holky bojující o šestnácté místo a chtěla je docvaknout. Jenže se mi nějak otočila řídítka, buchla jsem sebou přímo na šutry," krčila smířlivě rameny Průdková nad zkrvavenou pravou rukou a sedřenou nohou.

O šest příček výše končila závod její reprezentační kolegyně Jana Czeczinkarová. Byť bezprostředně po dojetí závodu nešetřila trošku hrubším hodnocením, s odstupem se jí představení na trati v Novém Městě na Moravě zamlouvalo.

„Start se mi celkem povedl, byla jsem do desítky. Ale zaváděcí okruh je hodně dlouhý a asi jsem tempo přepálila, takže následně jsem se prvním kolem protrápila. Dokázala jsem se ale rozjet a začala se prokousávat pořadím vpřed. Je to taktika, kterou nemám ráda. Raději jsem vpředu. Každopádně třináctou příčku beru," ujišťovala dvacetiletá závodnice z Kolína.

„Dříve jsem byla ze závodů doma nervózní, ale postupem času si je užívám, protože mě lidé ženou dopředu. Mám tu i pohodlí, všichni mě znají. Když jsem přijela před čtrnácti dny na trénink, naskočily mi vzpomínky na dva roky staré mistrovství světa. Trať jsem měla vlastně najetou," vyprávěla Czeczinkarová, jíž okruh ve Vysočina Aréně sedí.

„Myslím, že je nejspravedlivější na výkonnost. Dá se všude předjíždět, je to po široké šotolině, technické pasáže člověka prověří. Kamenné úseky jsou o defekt, je pořád třeba maximální soustředěnosti. Je nejtěžší ve svěťáku, ale také nejspravedlivější," soudila Czeczinkarová.

Reklama