Hlavní obsah

Dostál se před semifinále zasekl na startu, nakonec ale postoupil

Netradiční problém musel na úvod semifinálové jízdy na Evropských hrách řešit kajakář Josef Dostál. Vinou předčasné startovní reakce totiž zachytil špičkou lodi za startovací zařízení a chvíli mu trvalo, než dokázal kajak vrátit na hladinu. Přestože jej nepříjemná situace poznamenala, nakonec dojel do cíle třetí a postoupil do pondělního finále na kilometrové trati.

Foto: David Taneček, ČTK

Český reprezentant v rychlostní kanoistice Josef Dostál.

Článek

"Vždy se snažím riskovat, před povelem si trochu couvnu a pak zaberu. Teď ale startér počkal trochu déle, takže jsem zabral předčasně a podařilo se mi vyskočit na startovací zařízení. Ještě nikdy jsem neviděl, že by se to stalo na singlu," uvedl Dostál po závodě.

Podobnou situaci prý zažil jen na čtyřkajaku nebo deblu. "Takže jsem byl na sebe patřičně hrdý, že mám pořádnou páru," smál se.

Hned poté ale musel vyřešit, jak loď vrátit zpět. "Nevěděl jsem, jak z toho slézt. Řval jsem na startéry, ať sundají bloky dolů, ale oni koukali, že neví, o co jde. Tak jsem z toho nějak slezl, ale zakřupalo mi v lodi, takže jsem se bál, jestli mi tam nepoteče," přiznal úřadující mistr světa na kilometrové trati.

Nepříjemná situace jej prý rozhodila. "Nebylo to ono, nemohl jsem si mezi záběry najít svůj odpočinek. Už v půlce trati jsem cítil, že mi to moc nejde. Říkal jsem si, že to bude zase jako na mistrovství Evropy, kde jsem jel jen malé finále. Ale řekl jsem si, že se to nesmí stát, že nesmím polevit. Tak jsem zase zabral, i když to pěkně bolelo," uvedl Dostál, jenž nakonec před dotírajícím Peterem Gellem ze Slovenska udržel třetí místo a jako poslední postoupil do finále.

Reklama

Související témata: