Hlavní obsah

Nezdar člověku ukáže, na čem má pracovat, řekl Kostelecký

Baku

Brokař David Kostelecký patřil na Evropských hrách v Baku mezi největší medailové naděje české výpravy. V nevyzpytatelných větrných podmínkách však minul v kvalifikaci šest ze 125 terčů a nepostoupil do bojů o medaile. Došlo tak na jeho slova před odletem do Ázerbájdžánu, že přestože letos vyhrál dva závody Světového poháru, nemá nic garantovaného.

Foto: David Taneček, ČTK

Zklamaný David Kostelecký

Článek

"Bylo to náročné. V úterý to bylo lepší, dnes se podmínky zhoršily. Čekali jsme, že výsledky budou horší a díky tomu bude možné se do finále dostat na nižší výsledek. Myslel jsem si ale, že to zvládnu lépe," řekl olympijský vítěz z Pekingu po závodě. "Tyhle podmínky nemám rád, za 121 bych byl spokojený, za 119 ne. Beru to ale jako dobrý závod, člověku to ukáže, na čem má pracovat," podotkl.

Čtyřicetiletý Kostelecký soutěž zakončil dvěma chybami. Ani případné úspěchy by jej ale mezi osm postupujících neposunuly. "Při předposledním terči mi tam něco přeletělo ve chvíli, kdy jsem volal, oči mi na to skočily a terč jsem viděl pozdě. Poslední už byl z naštvanosti. Věděl jsem, že mám na to, abych střelil čistou... Pak už máte myšlenky jinde," podotkl.

Rodák z Brna neuspěl v Baku i kvůli větrné střelnici. Přesně tyhle podmínky nemá rád. "Hned v první položce jsem chybil dva terče kvůli větru. Neovlivnilo mi to let terče, ale tělo. Když zamíříte a hýbe to s vámi, je to těžké. Poslední dvě stupidní chyby přičítám smůle. Na druhou stranu, každý to má podobné," řekl Kostelecký.

Člen Dukly Hradec Králové si životní výsledek připsal před sedmi lety v Pekingu. Už jej ale bere jako hlubokou minulost. "Oprostit se od toho není těžké. Bylo to už před sedmi lety a každý víkend je závod, který skončí a nic vám negarantuje. I když vyhrajete Svěťák, tak další víkend musíte trefit všechny terče," podotkl.

Kostelecký do Baku přiletěl minulý týden v pátek a už ve čtvrtek se vrací zpět do Česka. Vrcholem sezony pro něj bude mistrovství Evropy v červenci, na kterém budou střelci bojovat o účastnická místa na olympijské hry v Riu de Janeiru. To se ale Kosteleckého netýká, výhrou ve Světovém poháru už Česku jedno zajistil.

Reklama

Související témata: