Hlavní obsah

Koukal - Vural 2:0Badmintonisté Koukal a Gavnholt vyhráli v Baku i druhé zápasy

Baku

Badmintonisté Petr Koukal a Kristína Gavnholt vyhráli na Evropských hrách v Baku i své druhé zápasy v základních skupinách. Oba se tak představí i ve vyřazovací části turnaje.

Článek

Devětadvacetiletý Koukal bez větších problémů porazil Emreho Vurala z Turecka 21:13 a 21:8. O dva roky mladší Gavnholt si poradila se Slovinkou Kajou Stankovičovou 21:10 a 21:12. Oba čeští hráči vedou své skupiny, jejichž program uzavřou středeční zápasy.

"Dva zápasy, dvě vítězství - to je začátek turnaje, jak jsem si ho představoval. Chybí už jen jeden zápas ve skupině, který taky věřím, že zvládnu. Papírově by to měl být slabší soupeř," řekl spokojený Koukal.

Deblisté Pavel Florián a Ondřej Kopřiva tak úspěšní nebyli a ve druhém duelu nestačili na nejlepší dvojici turnaje Mathiase Boea a Carstena Mogensena z Dánska. Nevedlo se ani Kateřině Tomalové se Šárkou Křížkovou, které prohrály 0:2 s tureckou dvojicí Ozge Bayraková, Neslihan Yigitová. Naopak Jakub Bitman s Alžbětou Bášovou maltský pár Samuel Cali, Fiorella Marie Sadowská zdolali.

Basketbalistky nestačily na Ukrajinu

Basketbalistky ve hře 3x3 ve svém úvodním vystoupení proti Ukrajině vedly 6:2, ale nakonec prohrály 11:15. Soupeřky využily svoji výškovou i váhovou převahu.

"V momentě, kdy fouká a nic vám tam nespadne z dálky, tak to byla výhoda. Je to ale škoda, nebyly jsme horší. Mohly jsme vyhrát a začít turnaj lépe," řekla Veronika Vlková. Do play off postoupí všechny týmy, nyní se hraje pouze o nasazení pro vyřazovací část.

Neuspěli ani muži, kteří se na úvod utkali s domácím týmem a prohráli 14:17. Ázerbájdžán k výhře dotáhl zejména naturalizovaný Američan Marshall Moses, jenž dal šest bodů. "Kdybychom neudělali tolik chyb, tak mohl výsledek vypadat jinak. Byli k poražení, nehráli až tak dobře," řekl Roman Zachrla.

V Baku zahájili svůj program i plavci, pro které jsou Evropské hry juniorským mistrovstvím Evropy. Do středečního finále kraulové stovky prošla pátým časem Barbora Seemanová, postup těsně unikl Tomáši Frantovi, který zaplaval v semifinále na 100 metrů znak společně s Rumunem Robertem Glintou osmý čas a musel absolvovat speciální rozplavbu. V té byl rychlejší soupeř.

Míčková přišla o start kvůli únavové zlomenině

Únavová zlomenina nohy připravila moderní gymnastku Moniku Míčkovou o start na Evropských hrách v Baku. Zářijové mistrovství světa ve Stuttgartu by třiadvacetiletá závodnice měla stihnout.

Míčkovou trápily dlouhodobé problémy s otékající nohou v kotníku, bolest se projevovala zejména ve skokových pasážích její sestavy. "Původně jsme se domnívaly, že se jedná pouze o přetížené šlachy v kotníku. Vyšetření moderní magnetickou rezonancí ale odhalilo v kosti malou štěrbinku, která byla příčinou problémů," řekla trenérka Zdena Schinzelová po předčasném návratu Míčkové z Baku.

Nyní čeká gymnastku čtyřtýdenní přestávka, při níž se může věnovat pouze závěsným cvičením. "Naštěstí si zranění nevyžádá dlouhé léčení. Už koncem srpna bude startovat ve Světovém poháru v Kazani," uvedla předsedkyně Českého svazu moderní gymnastiky Blanka Mlejnková.

Na univerziádě v Koreji, kde měla Míčková také startovat, bude začátkem července českou moderní gymnastiku reprezentovat pouze Anna Šebková.

Evropské hry v Baku:
Badminton:
Muži:
Dvouhra - skupina E:
Koukal (ČR) - Vural (Tur.) 2:0 (13, 8)
Čtyřhra - skupina A:
Mogensen, Boe (Dán.) - Florián, Kopřiva (ČR) 2:0 (5, 8)
Ženy:
Dvouhra - skupina G:
Gavnholt (ČR) - Stankovičová (Slovin.) 2:0 (10, 12)
Čtyřhra - skupina C:
Yigitová, Bayraková (Tur.) - Křížková, Tomalová (ČR) 2:0 (20, 8)
Smíšená čtyřhra - skupina A:
Bitman, Bášová (ČR) - Cali, Sadowská (Pol.) 2:0 (6, 6)
Basketbal 3x3:
Muži - skupina D:
Ázerbájdžán - ČR 17:14
Ženy - skupina B:
Ukrajina - ČR 15:11
Šerm:
Muži:
Šavle - finále:
Jagodka (Ukr.) - Dolniceanu (Rum.) 15:10
Ženy:
Kord - finále:
Branzaová (Rum.) - Zverevová (Rus.) 15:11
Plavání:
Muži:
400 m v. zp.:
1. Hentschel (Něm.) 3:52,43
50 m mot.:
1. Chlopcov (Ukr.) 23,92
4x100 m v. zp.:
1. Británie 3:19,38
Ženy:
800 m v. zp.:
1. Hibbottová (Brit.) 8:39,02
...15. Benešová (ČR) 9:10,36
50 m prsa:
1. Astaškinová (Rus.) 31,58
...v rozplavbách 24. Chrápavá (ČR) 33,81
400 m pol. záv.:
1. Woodová (Brit.) 4:41,97
4x100 m v. zp.:
1. Rusko 3:43,63

Reklama

Související témata: