Hlavní obsah

Judista Krpálek se v Baku probojoval do finále

Baku
Aktualizováno

Judista Lukáš Krpálek má jistou medaili z Evropských her v Baku. V kategorii do 100 kilogramů postoupil do finále, když v semifinále porazil Francouze Cyrilla Mareta držením v posledních vteřinách, a bude zároveň obhajovat titul mistra Evropy. Jeho soupeřem bude zkušený Nizozemec Henk Grol, kterého Krpálek porazil jen jednou z pěti duelů, ve finále ME 2013.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Judista Lukáš Krpálek v pražském hotelu Hilton.

Článek

Judisté totiž v Baku zároveň bojují o tituly z evropského šampionátu, na němž čtyřiadvacetiletý Krpálek útočí na třetí zlato za sebou. Vykročil za ním výhrou nad mistrem světa z roku 2013 a domácím favoritem Elchanem Mammadovem, kterého porazil na ipon.

Zato ve čtvrtfinále s Tomou Nikiforovem musel vydržet na tatami celých pět minut. Jeho neoblíbený soupeř totiž odrážel všechny pokusy o chvaty a držení, nakonec tak rozhodl jediný trest, který Belgičan dostal za pasivní obranu.

V boji o finále narazil český reprezentant na Mareta, kterého loni v semifinále ME rovněž porazil, předchozí dva vzájemné zápasy ale prohrál. I tentokrát byl duel vyrovnaný, půl minuty před koncem však Maret dostal trest a musel začít riskovat. Toho Krpálek v závěru využil, přešel do úspěšného držení a vyhrál na ipon.

Dalším třem českým judistům, kteří dnes v Baku nastoupili, se nedařilo. V kategorii do 90 kg prohrál Alexandr Jurečka s Ukrajincem Quedjauem Nhabalim a David Klammert s Dmitrijem Gerasimenkem ze Srbska. Michal Horák nestačil v prvním kole váhy nad 100 kg na Izraelce Ora Sassona.

Plavec Marek Osina postoupil šestým časem do odpoledního finále polohového závodu na 400 metrů.

Reklama

Související témata: