Hlavní obsah

Prvovýstup by byl sebevražda. Jaroš s spol. jdou na Gasherbrum I starou cestou

PRAHA

Takové podmínky nepamatují ani staří himálajští psi! Expedice působící pod osmitisícovkami v pákistánském Karákorámu bojují od začátku horolezecké sezóny s nebývalým množstvím sněhu, který navíc neustále přibývá. A další masa bílé hmoty, která se na vrcholky v okolí gasherbrumského plató snesla, vzala nakonec naději trojici radek Jaroš, Petr Mašek a Libor Uher na prvovýstup jihozápadní stěnou Gasherbrumu I. Česká výprava nicméně v pondělí vyrazila k vrcholu jednodušší Japonskou cestou.

Foto: archiv expedice Double Gasherbrum 2010

I při úspěšném výstupu na Gasherbrum II museli čeští horolezci bojovat s novým sněhem.

Článek

V noci z neděle na pondělí se ze základního tábora vypravil vstříc Japonskému kuloáru lidský řetez a během dne se horolezcům podařilo vystoupit až do druhého postupového tábora, v němž se ale nakonec sešel jen Jaroš s Uherem. „Jsme jen dva, Miska (Mašek) to otočil. Překonali jsme 1300 metrů převýšení, lezli jsme třináct hodin. Nejšílenější bylo slunce,“ vzkázal Jaroš pomocí sms zprávy.

Místo radosti bezmoc

Jarošovi a jeho souputníkům se podařilo předminulou sobotu vylézt na vrchol Gasherbrumu II (8035 metrů), radost z úspěšného průstupu, který rovněž komplikovaly rozmary počasí, ale netrvala dlouho. Po sestupu do základního tábora totiž přišel další příval čerstvého sněhu. Již tak zpožděný itinerář expedice, který si již vyžádal posunutí odletu z 30. července na 7. srpna, dostal další ránu. „Zoufalství, beznaděj, nemohoucnost. Měli bychom se radovat z vrcholu, ale není důvod,“ konstatoval posmutněle Jaroš ve svém expedičním deníku.

Plán na dokončení prvovýstupu jihozápadní stěnou Gasherbrumu I (8068 metrů), který loni načali a kvůli zdravotním komplikacím nedokončili Zdeněk Hrubý s Markem Holečkem, jednoznačně padl. „Sněžení naše úvahy o prvovýstupu ukončilo. Ve třech lidech prošlapávat tříkilometrovou stěnu alpským stylem je nereálné a tak trochu sebevražda,“ poznamenal Uher.

Trasa předpokládaného postupu jihozápadní stěnou Gasherbrumu I.foto: archiv M. Holečka

Ani výstup jednodušším směrem, který v roce 1986 prostoupila severozápadní stěnou japonská expedice, ale neznamená za současných podmínek žádnou selanku. Naopak. Své síly proto spojily všechny expedice, které si dělají na vrchol jedenácté osmitisícovky světa též zvané Hidden Peak zálusk.

„Jediná cesta zdá se vede Japonským kuloárem. Včera (tj. v neděli - pozn. red.) byl v korejském stanu velký mítink, kde se sešly všechny zbylé expedice a dohodlo se, že v pondělí startujeme podívat se do tábora C2 ve výšce 6500 metrů. Tam se zhodnotí sněhové a lavinové podmínky a pak se uvidí, jestli se půjde do C3 v 7200 metrech a potom dále k vrcholu. Bude tam vše, co má ruce a nohy a je v základním táboře pod Gasherbrumy,“ hlásil Uher.

Předpověď počasí sice slibovala na příští dny lepší podmínky, množství nového sněhu ale bude výstup zpomalovat. A Čechy navíc tlačí čas. „Máme na to přesně týden, 1. srpna musíme opustit základní tábor. Šance je podle podmínek asi tak 20 až 30 procent. Upřímně řečeno, myslím si, že i když vyrazíme společně v pětadvaceti lidech, nepodaří se to prorazit. Buď to vyjde nebo ne. Zbytečně riskovat nechceme a ani nepotřebujeme. Jednu medaili už máme a chceme si ji náležitě užít,“ dodal Uher. "Více zítra. Je zima," doplnil aktuální informace Jaroš.

Reklama

Související témata: