Hlavní obsah

VIDEO: Nemožné se podařilo. Jaroš a Uher zdolali i Gasherbrum I

PRAHA

Bylo to hop, anebo trop. Když v noci z neděle na pondělí opouštěli základní tábor a spolu s dalšími horolezci vyráželi vstříc vrcholu Gasherbrumu I (8068 metrů), dávali si po silném sněžení jen slabou naději na úspěch. Ve středu ale Radek Jaroš a Libor Uher vyťukali na klávesnici satelitního telefonu jednoznačnou zprávu: 6:30 místního času jsme stáli na vrcholu! Jaroš přidal do své sbírky již jedenáctý vrchol nad osm tisíc metrů, Uher třetí.

Foto: archiv expedice Double Gasherbrum 2010

Vrchol! Libor Uher (vlevo) a Radek Jaroš na Gasherbrumu I.

Článek
Fotogalerie

Předminulou sobotu stála kompletní expedice ve složení Jaroš, Uher a Petr Mašek po třítýdenním snažení na vrcholu Gasherbrumu II (8035 metrů). Dalším cílem byl pak prvovýstup jihozápadní stěnou Gasherbumu I, který loni načali Marek Holeček se Zdeňkem Hrubým. Jenže nevyzpytatelné počasí udělalo českým dobrodruhům čáru přes rozpočet a okolí Gasherbrumů zasypala další sněhová nadílka. "Prvovýstup by byl sebevražda,“ komentoval lakonicky Uher rozhodnutí zkusit zdolat „jedničku“ klasickou cestou tzv. Japonským kuloárem.

V těžkých podmínkách spojily síly všechny expedice, které si na vrchol dělaly zálusk. A v noci z neděle na pondělí se přes ledovec k severozápadní stěně vydalo devatenáct lidí. Po náročném výstupu do druhého postupového tábora ale početná skupina prořídla a v postupu se rozhodl nepokračovat ani Mašek.

Jaroš s Uhrem a dalšími horolezci dosáhli během úterý třetího tábora. A ještě týž den navečer se s ohledem na kazící se počasí vydali vstříc vrcholu, kam se jim po heroickém boji podařilo vystoupit ve středu ráno pákistánského času. „Jediných pět lidí letos nahoře. A na Gasherbrumu I a II jen tři. Strašnej sport. Po deseti krocích na kyslíkový dluh,“ vzkázal Jaroš, jemuž chybí k vysněnému zkompletování všech osmitisícovek bez použití kyslíkového přístroje tři vrcholy - Lhotse, Annapurna a K2, o níž horolezec z Nového Města na Moravě už čtyřikrát marně usiloval.

Reklama

Související témata: