Hlavní obsah

České týmy postupují na finálový turnaj Evropské ligy v ultimate frisbee

V pátek a o víkendu se v německém Norimberku rozhodovalo o postupujících na finálový turnaj letošní Evropské ligy (EUCS) pro region, ve kterém je zařazena i Česká republika. Český ženský tým Hot Beaches svou kategorii vyhrál a s přehledem si zajistil postup. Druhý český zástupce, tým Silence v kategorii open, musel o postup bojovat až v posledním, barážovém zápase.

Foto: Petr Medek

Hot Beaches letos ovládly turnaj v Norimberku a nenechaly se ani jednou porazit.

Článek
Fotogalerie

Oproti předchozím ročníkům měly Hot Beaches o něco jednodušší boj o místo ve finále. Na kvalifikační turnaj do Norimberka přijelo letos pouze pět ženských týmů a první tři měly postup jistý. Kromě Češek tu hrály dva německé týmy, jeden dánský a jeden rakouský. Po vzájemných zápasech následoval zápas o umístění. Hot Beaches v silné sestavě 20 hráček vyhrály všech pět utkání.

V sobotu lehce porazily soupeřky s Dánska. Odpolední duel už byl o něco těžší. Německé Woodchicas mají za sebou několik úspěšných sezon. Loni sice prohrály s Hot Beaches zápas o třetí místo na finále Evropské ligy, ale na letošním MS opět zabodovaly osmým místem. Velké soupeřky Hot Beaches však do Norimberka nepřijely v silné sestavě a zpočátku vyrovnaný zápas nakonec prohrály 8:15.

Po výhře nad Rakušankami Eyecatchers v neděli ráno nastoupily HB proti německým Jinx. Výkon obou týmů byl vyrovnaný a Češkám se podařilo odskočit o pár bodů až v samém závěru. Výhrou 15:11 tak postoupily do finále.

„Na hřišti jsme se zpočátku trochu hledaly. Přeci jen to byl první turnaj v plné sestavě od mistrovství světa a komunikace nám dělala trochu problémy. Ale v neděli už nám fungovaly návazné náběhy a hru kazil jen silný vítr,“ sdělila trenérka Kristina Medková.

Finále proti Woodchicas, které do něj postoupily výhrou 15:12 nad Jinx, nakonec skončilo 15:10 pro český tým.

V kategorii open se o postup utkalo 12 týmů, 5 z Německa, 2 z Dánska a po jednom z Rakouska, Polska, Slovenska, Maďarska a České republiky. Týmy hrály ve dvou skupinách po šesti, kde se utkal každý s každým, přičemž první dva postupovaly do semifinále. Zvláštností tohoto regionálního kola Evropské ligy je to, že prohraný tým ze zápasu o třetí místo se utká v baráži s vítězem utkání o páté místo. Tento zápas potom rozhoduje o posledním postupujícím na finálový turnaj.

Silence začali turnaj dobře, když porazili nejprve dánský tým 1935 a poté obrátili utkání s německými Feldrenner ze stavu 11:14 na 16:14. V prvním sobotním utkání zvítězili poměrně snadno nad rakouskými TheBigEz, ale v následujícím utkání podlehli letošním německým mistrům, týmu Frizzly Bears, 9:15. V posledním utkání základní skupiny svedli Silence bitvu s dalším německým týmem Bad Skids, které nakonec porazili 15:12.

Jelikož Frizzly Bears nečekaně podlehli týmu Feldrenner, ve skupině se vytvořila trojice se stejným počtem bodů a rozhodovalo vzájemné skóre. To měl nejhorší český tým a skončil tak ve skupině na třetím místě. Další cesta k postupu byla přes již zmiňovanou baráž. K tomu bylo nutné nejprve vyhrát další dva zápasy. Křížový zápas se čtvrtým z druhé skupiny proti německým Fruhsport, což se Silence podařilo hladce, a potom zápas o páté místo, ve kterém je čekali opět Bad Skids. Tentokrát se bitva nekonala, protože český tým soupeře k ničemu nepustil a zvítězil jednoznačně 15:7.

V nedělních semifinálových zápasech se radovali dánští favorité, tým Ragnarok, když porazili Frizzly Bears, a německý tým 7 Schwaben po porážce Feldrenneru. Ragnarok poté nenechal nikoho na pochybách a turnaj vyhrál. Feldrenner zvítězili v utkání o třetí místo a to znamenalo, že český tým v barážovém utkání narazí na Frizzly Bears.

Silence, vědomi si sobotní porážky, vstoupili do utkání koncentrovaně, a díky intenzivní obraně a jistému útoku si vybudovali rychle několikabodový náskok. Německý tým vypadal v utkání unaveně a místy nervózně a nedokázal najít na hru českého týmu žádný recept. Silence utkání zvládli po výborném výkonu 15:8 a kvalifikovali se do Španělska.

Finále EUCS, které proběhne první říjnový víkend v Blanes nedaleko Barcelony, se v ženské kategorii zúčastní 8 a v kategorii open 16 týmů.

Open
1. Ragnarok (Dánsko)
2. 7. Schwaben (Německo)
3. Felderenner Mainz (Německo)
4. Silence (Česká republika)
5. Frizzly Bears (Německo)
6. Bad Skids (Německo)
7. Fruhsport (Německo)
8. Mor ho! (Slovensko)
9. 1935 (Dánsko)
10. TheBigEz (Rakousko)
11. LOL (Maďarsko)
12. Furious Goats (Polsko)
Ženy
1. Hot Beaches (ČR)
2. Woodchicas (Německo)
3. Jinx (Německo)
4. 1935 (Dánsko)
5. Eyecatchers (Rakousko)

Reklama