Hlavní obsah

Nový ročník Středoškolské ligy odstartoval turnajem v Hradci Králové

Petr Kotěšovec

Ve středu se v Hradci Králové uskutečnil první turnaj nového ročníku Středoškolské ligy v ultimate frisbee. Vítězem se stalo Gymnázium Jírovcova z Českých Budějovic, které úspěšně navázalo na vítězství v loňském ročníku.

Foto: Petr Kotěšovec

Prvního turnaje nového ročníku Středoškolské ligy v ultimate frisbee se zúčastnilo 16 týmů ze třinácti škol.

Článek
Fotogalerie

Turnaj doznal oproti loňsku několik změn. Hrálo se na menším hřišti a v počtu pět na pět oproti klasickému modelu sedm na sedm. Další, dost podstatnou změnou byl počet zúčastněných škol. Loni jich soutěžilo ve Středoškolské lize devět, na tomto prvním turnaji nového ročníku bylo škol už třináct, z toho tři dokázaly postavit dva týmy. Několik dalších škol do ligy vstoupí až v její zimní části.

Herní systém byl jednoduchý. Šestnáct týmů bylo rozděleno do čtyř skupin po čtyřech, kde hrál každý s každým. První dva z každé skupiny postupovali do čtvrtfinále a do bojů o první až osmé místo. Zbylé týmy hrály o umístění na devátém až šestnáctém místě.

K favoritům patřily školy, které se účastnily již loňského ročníku, a zejména ty, co mají ve svých řadách reprezentanty z juniorské kategorie ultimate frisbee. Jsou to především českobudějovické, pražské, jičínské a třeboňské gymnázium. Základní skupinou prošly hladce. Do bojů o vítězství v turnaji je doprovodilo náchodské gymnázium, B tým českobudějovického gymnázia a dva nováčci ligy, OA Vinohradská z Prahy a gymnázium ze Žďáru nad Sázavou. Pro poslední dvě jmenované školy je to velký úspěch, vzhledem k tomu, že týmy vznikly teprve nedávno.

Favorité zvládly i své čtvrtfinálové zápasy a postoupily do semifinále. V prvním semifinálovém kole porazilo pražské gymnázium studenty z Jičína a ve druhém si poradili českobudějovičtí s gymnáziem z Třeboně. V zápase o třetí místo porazil Jičín o pouhý bod Třeboň a ve finále, trošku překvapivě, si snadno poradil tým Českých Budějovic s pražským gymnáziem Nad Alejí.

Spodní osmičku vyhrálo gymnázium Boženy Němcové z Hradce Králové, které se od loňského ročníku velmi zlepšilo. Cenu Spirit of the Game si odvezl nováček ligy, Česko-anglické gymnázium České Budějovice.

Turnaj měl velmi solidní úroveň. Nové týmy zvýšily konkurenci v soutěži a tam, kde chyběla technická a taktická vyspělost, promluvila bojovnost a velké nasazení. Školy teď čeká zimní část ligy, která se bude hrát v hale. Venkovní část bude pokračovat na jaře.

Výsledky:
1. Gymnázium Jírovcova, České Budějovice "A"
2. Gymnázium Nad Alejí, Praha
3. Lepařovo gymnázium, Jičín
4. Gymnázium Třeboň
5. Obchodní akademie Vinohradská, Praha
6. Jiráskovo gymnázium, Náchod "A"
7. Gymnázium Jírovcova, České Budějovice "B"
8. Gymnázium Ždár nad Sázavou
9. Gymnázium Boženy Němcové, Hradec Králové
10. Biskupské gymnázium Bohuslava Balbína, Hradec Králové
11. Česko-anglické gymnázium České Budějovice
12. Obchodní akademie Chrudim
13. Gymnázium Chrudim
14. Jiráskovo gymnázium, Náchod "B"
15. První soukromé jazykové gymnázium Hradec Králové "A"
16. První soukromé jazykové gymnázium Hradec Králové "B"
Spirit of the Game: Česko-anglické gymnázium České Budějovice

Reklama