Hlavní obsah

Venkovní kvalifikace na mistrovství republiky pro rok 2012 je za námi. Kdo jsou favorité na titul v kategorii open?

Štěpán Materna

Kdyby se o ultimate zajímaly sázkové kanceláře, asi by jim průběh letošní kvalifikace velkou radost neudělal. Koho považovat za favorita, jaké vypsat kurzy na ostatní týmy? Jisté je, že mezi favority tradičně patří čtyři pražské týmy – Yellow Block, Prague devils, FUJ a Tree Monkeys. Kdo si ale letos odveze vítězství? Tipování je složité nejen kvůli účasti/absenci různě silných B-týmů na kvalifikačních turnajích, ale také díky silnému sebevědomí všech čtyřech trenérů.

Foto: Jan Klimeš

Yellow Block se po vítězství na 2. kvalifikačním turnaji zařadil na pozici jednoho z největších favoritů na zisk mistrovského titulu.

Článek

Yellow BlockNový ligový tým kolem pražské Žluté zimnice. Zkušení hráči získali spojením s Východním blokem posily z východočeských týmů. Pro ty je Yellow Block asi jedinou možností, jak se letos ligy zúčastnit.

YB postavil na obě kvalifikační kola dva týmy, v druhém však vyšel vstříc organizátorům a spojil se do jednoho. Odhalil tak potenciál plné sestavy pro finále, když turnaj v Malšicích vyhrál. Po sečtení bodů z první kvalifikace tak vyskočil na první místo v bodování.

Podle aktuálního počtu bodů favorité, historicky však ani jeden ze spojených týmů už dlouho medaili nepřebíral. „My po několika posledních letech bez významného úspěchu v open divizi (Žlutá zimnice - 4., Východní Blok - 7.), chceme jít pro medaili a to samozřejmě nejlépe zlatou," říká trenér Jan „Kačerr" Novák. „Po vítězství na 2. kvalifikaci víme, že na to máme."

Prague DevilsŠestinásobní mistři republiky přijedou opět obhajovat titul. První kvalifikační turnaj s přehledem vyhráli, žádný z hlavních soupeřů jim však v Humpolci nečelil v plné sestavě. Druhá kvalifikace byla pro Devils naopak připomínkou zranitelnosti. FUJ, kteří ještě nebyli v plné síle, je s přehledem vyřadili již v semifinále a v zápase o třetí místo nestačili ani na Tree Monkeys.

Devils jistě patří mezi žhavé kandidáty na letošní titul, ale po druhé kvalifikaci by každý třikrát otočil peníze v ruce, než by na ně vsadil. Trenér Jan Splítek očekává tuhé boje již v semifinále. „Po spojení týmů Východní block+ Žlutá zimnice a Terrible Monkeys s Tree rozhodně přibylo konkurentů," přiznává Splítek, nevzdává se však naděje, že titul ještě letos zůstane v rukou jeho svěřenců.

FUJTřetí pražský tým si v poslední době vysloužil pověst těch „věčně druhých". Při loňském finále zatopili obhájcům titulu natolik, že málokdo pochyboval o jejich vítězství. Do konce však svůj triumf nedotáhli. A-tým FUJ se propracoval do finále i v obou kvalifikačních turnajích, zvítězit nedokázali ani v jednom.

Jak připomíná kapitán týmu Vojtěch Prušák, dokázali FUJ v kvalifikaci prohrát se všemi potenciálními finálovými soupeři – Prague Devils, Yellow Block i Tree Monkeys. „Avšak nutno podotknout, že hráli proti jinému týmu, než proti kterému budou hrát ve finálovém turnaji," říká Prušák s tím, že na finále plánují postavit jen jeden silný tým. „V takové sestavě, jako budeme letos, jsme ještě nebyli.," dodává sebevědomě.

Tree Monkeys – sex v šatně„Stejně to v médiích včechno překroutíte, vytrhnete z kontextu, vytáhnete nějakou špínu ze sobotní párty a nasadíte titulek tipu ‚Tree Monkeys - sex v šatně,'" reaguje na žádost o vyjádření k průběhu kvalifikace Jaromír Koubek, trenér Tree Monkeys. Myslí to z recese, ale tu radost mu nemůžeme zkazit.

Ale vážně. Terrible Monkeys se pro tuto sezónu spojili s malým pražským týmem Tree. A jak kvalifikace ukázala, jednalo se o spojení velmi plodné. „Jde o nový projekt a hráči se poprvé potkali 4. dubna, takže jsme začínali stavět od základů," říká k tomu Koubek. První kvalifikaci využili pro výběr hráčů do A-týmu, na druhém představili silnější tým v plné sestavě. Dokázali tak ve skupině porazit finalisty FUJ a získat třetí místo porážkou Prague Devils. Spokojený nebyl Koubek s výkonem B-týmu. Proto chtějí Opice postavit B-tým i na finále a motivovat jej k co nejlepšímu umístění.

Spojení s mladým týmem vlilo původně Terrible Monkeys nový život do žil. „Nevím, kdy naposledy mě takhle bavilo ultimate frisbee na české klubové úrovni," říká Koubek a naznačuje tím, že nadšení bude tou hlavní zbraní, kterou mohou letos zaútočit na titul. Navzdory nejnižšímu bodovému zisku ze čtyř favoritů.

Kdo další?Do boje o medaile mohou zasáhnout ještě tým z Písku (PeaceEgg) a moravský výběr Velká Morava. Jejich bodový zisk není o moc nižší, než u pražských favoritů a mohou se postarat o překvapení. Budějovičtí 3SB s Pražskou Sedmou patří tradičně mezi hlavní favority pro barážové boje.

Rozdělení bodů po dvou kvalifikačních turnajích:
Yellow Block - 70 (pokud postaví jen jeden tým)
Prague Devils – 59
FUJ – 54 (pokud postaví jen jeden tým)
Tree Monkeys A – 44
PeaceEgg - 43
Velká Morava - 35+4  (pokud by na finále nejel B tým, získá od něj Velká Morava 10 bodů)
Velká Morava B – 14
Tree Monkeys B - 35
3SB - 35
Pražská 7 - 35
Figurky Slonů - 27
Atruc - 20
Ježkovy Voči - 11

Reklama