Hlavní obsah

Jak daleko je moc daleko?

Mi Hyun Kimová, vítězka osmi turnajů LPGA Tour, měří pouhých 155 cm, ale švihá driverem o délce 117 cm.

Článek

Vyzkoušela si i 122 cm dlouhý shaft, ale ustoupila od něj. „Na vrcholu nápřahu jsem koutkem oka viděla hlavu hole,“ vysvětluje, „a bála jsem se, že se dotkne země.“

Kimová je předurčena míč odpalovat daleko díky své fyzické kondici a rychlosti. Pokud míče odehráváte středem líce, je to snadné. Švih představuje kruh. Zvětšete poloměr kruhu, a rychlost na obvodu se zvýší. Každý nárůst rychlosti o jednu míli za hodinu se rovná dalším dvěma metrům letu míče ve vzduchu.

Měli by však delší shafty zkoušet i průměrní golfisté? Řada odborníků v odvětví je o tom přesvědčena. Drivery se stále větší měrou prodlužují nad standardních 114 cm. Před patnácti lety se norma blížila 109 cm. Mnozí se domnívají, že díky zlepšením, jakými jsou rozšíření vysokého momentu setrvačnosti (MOI) a vysokého koeficientu pružinového efektu (COR) na širší oblast na líci hole, je trest při zásazích míčů mimo střed líce mnohem menší.

„Vzhledem k tomu, že nám přísnější tolerance v designu umožňuje přesouvat lépe váhu po celé holi, můžeme prodloužit shaft, a přesto holi zachovat slušnou hratelnost,“ říká Jeff Butcher, prezident společnosti Innovex Golf.

Reklama