Hlavní obsah

Nejlepším českým golfovým trenérem se stal Karel Skopový

PRAHA

Nejlepším českým golfovým trenérem se v pátém ročníku ankety odborného magazínu Golf Digest stal Karel Skopový junior, který trénuje v pražských Hodkovičkách. Na rozdíl od minulých ročníků nebyl nejlepší trenér vyhlášen pouze na základě hlasování čtenářů, ale také na základě handicapového zlepšení svých svěřenců. Na druhém místě skončil obhájce vítězství Petr Niedermitl, jenž vyučuje v Hostivaři.

Článek

Skopový po vyhlášení ankety, které se uskutečnilo ve čtvrtek dopoledne v restauraci tenisového klubu I. ČLTK na pražské Štvanici, prohlásil, že si ocenění nesmírně považuje. "Myslím, že mi to dá další chuť do práce, která je především o komunikaci s lidmi," řekl Skopový. O jeho práci je takový zájem, že někteří zájemci na jeho služby čekají až půl roku.

Podle šéfredaktora Golf Digest Čeňka Lorence mělo být letošní nové hodnocení nejlepších koučů co nejdůležitějším zhodnocením toho, jaké mají jejich svěřenci výsledky. Neměla by tedy rozhodovat pouze lidská náklonnost. "To se myslím v tomto případě povedlo, protože dobrý trenér se nepozná jen podle toho, jaké ke komu chová sympatie," vysvětlil zástupce české organizace PGA Petr Němec, která uděluje profesionální licence.

V současné době je v České republice přes 150 profesionálních trenérů, ti nejoblíbenější jsou velmi zatíženi, denně stráví při tréninku i deset hodin. Je to dáno českým golfovým boomem, v zemi je podle posledních údajů už čtyřicet tisíc hráčů.

 Rodina Skopových je v golfu pojmem

Rodina Skopových je v českém golfu pojmem. Velkým propagátorem tohoto sportu byl v minulosti vítězův otec Karel, zatímco junior a dnešní trenér byl v letech 1998 až 2002 nejlepším českým hráčem. V roce 2003 působil jako caddie Alexandra Čejky na PGA Tour. "To pro mě byla obrovská zkušenost, z které těžím dodnes," uvedl Skopový.

V roce 2000 se stal vítězem EPD Tour, třetí nejvyšší profesionální evropské série, což nebylo dosud doceněno. Po návratu se vrhnul na trénování a brzy měl širokou klientelu. "Držím se zásady učit lidi golf co nejlépe, nic neošidit, protože chci, aby se ke mně vraceli a přivedli i kamarády," vysvětlil třiatřicetiletý Skopový junior své trenérské krédo. Jeho bratr Petr je v současnosti nejlepším českým profesionálním golfistou.

Vyhlašování nejlepších golfových trenérů má na celém světě velkou tradici. Ve Spojených státech dokonce každým rokem vybírají padesát nejlepších koučů, kteří jsou váženými osobnostmi. Je to dáno výjimečným postaveném trenérů v golfu, kde se takřka výlučně každý aktivní hráč dostane ke svému sportu jen přes svého učitele, který ho naučí nejen technické základy, ale také pravidla. Trenér je také garantem při získání zkoušky způsobilosti, bez níž nelze golf provozovat.

Reklama