Hlavní obsah

Masters: Hřiště jako střelnice, po prvním dnu vede Campbell

Nevídaně si účastníci 73. Masters podmanili hřiště Augusta National v prvním kole. Rekordních 38 hráčů se dostalo pod par a ten vedoucí má skóre 65.

Článek

Masters vede Američan Chad Campbell, který zahrál 65 díky ojedinělé sérii birdie od první do páté jamky (rekord turnaje všech dob) a ještě od dvanáctky do patnáctky. K tomu ale vyrobil bogey na sedmnáctce a osmnáctce, takže rekord hřiště – 63 ran – zůstal nedotčen.

O ránu zpět, na 66, jsou Campbellovi krajané Hunter Mahan (9 birdie, 1 bogey a 1 double bogey) a Jim Furyk, který jako jediný se obešel bez bogey. Další úder ztrácí Japonec Shingo Katayama a další velké překvapení, americký veterán Larry Mize, rodák z Augusty a vítěz Masters 1987.

Světová jednička Tiger Woods se ani při svém 15. startu na Masters nedostal v prvním kole na skóre začínající šestkou a kvůli bogey na poslední jamce si zapsal 70, tak jako na úvod tří ze svých čtyř minulých vítězství. Sedmdesát zahráli třeba i padesátníci Greg Norman a Bernhard Langer. Úctyhodných 78 předvedl ve věku 73 let Gary Player.

Hrál se agresivní golf. Teplo, téměř bezvětří, kameny na odpalištích posunuté vpřed, nízký rough a měkké greeny udělaly z obávaného hřiště střelnici. Devatenáct hráčů se na úvod dostalo po 70 ran.

Zklamání? Především Phil Mickelson a Sergio García se 73, Ernie Els a Retief Goosen se 75. Přesto by právě 75 (+3) po prvním kole přesně stačilo ke cutu, do něhož jdou všichni s maximálním odstupem deseti ran od lídra.

Výsledky 1. dne US Masters (dotace 7 mil. dolarů/par 72)
1. C. Campbell 65 úderů, 2. Furyk (oba USA) 66, 3. Katajama (Jap.) a Mize (USA) oba 67, 5. Clark (JAR), Cabrera (Arg.), Weir (Kan.), Merrick, Hamilton (oba USA), Baddeley (Austr.), O'Hair, Perry (oba USA) všichni 68, ...21. Woods (USA) 70, 51. Mickelson (USA) 73.

Reklama