Hlavní obsah

Evropa? Dobře, že je silná

Rostoucí sílu PGA European Tour nevidí šéf americké série Tim Finchem jako hrozbu. Naopak, podle komisaře PGA Tour je třeba evropský golf podporovat, protože je to v zájmu všech.

Foto: Mike Blake, Reuters

Anglický golfista Lee Westwood

Článek

"Světový golf potřebuje silnou European Tour," řekl Tim Finchem, komisař PGA Tour, před startem úvodního Tournament of Champions na Havaji. "European Tour se ocitla pod silným tlakem a my jsme jí nepomohli," dodal poněkud překvapivě.

Komisař upřesnil, že European Tour nepomohly dva nedávné americké kroky: přesun turnaje Players Championship z tradičního března na květen, kdy má evropská sezona první vrcholy kalendáře na kontinentu, a vytvoření play off FedEx Cupu, které v září koliduje s dalšími silnými turnaji v Evropě.

"Na European Tour jsme naložili silný tlak na začátku i konci její letní sezony, kdy se většina hráčů rozhoduje pro americké turnaje," konstatoval Finchem s tím, že se nediví nové reguli European Tour pro své členy, co se třinácti povinných startů v sezoně týče. Ještě před dvěma lety to bylo jen jedenáct turnajů - včetně majorů a World Golf Championships. PGA Tour vyžaduje patnáct startů.

"Jsou to pochopitelné kroky, co European Tour udělala, a my podporujeme hráče, aby víc hráli v Evropě, i když nás to bude stát nějaké jejich starty na PGA Tour. Jsme rádi za mezinárodní vyváženost golfu. Na druhou stranu se jako tour cítíme silní. O naše televizní práva je zájem po celém světě," dodal Finchem

Podle komisaře je zájmem americké PGA Tour podstatné zastoupení amerických hráčů. "Dnes máme 75 neamerických hráčů s plnou kartou na tour, což je výrazný nárůst za posledních deset let. Kvůli trhu ve Spojených státech ale nemůžeme být tour s devadesáti procenty neamerických hráčů," prohlásil Tim Finchem.

Komisař podle svých slov nelituje, že na Tournament of Champions chybějí Evropané jako Lee Westwood, Martin Kaymer a Rory McIlroy, ačkoli se jako vítězové z loňské sezony kvalifikovali, ale zároveň nepřijali členství na PGA Tour.

Reklama

Související témata: