Hlavní obsah

Trest za podvádění na tour

Vážné porušení pravidel, ale jen mírný trest, daleký toho, jak se penalizovalo dřív. To je shrnutí neobvyklého případu podvádění, kterého se měl dopustit Elliot Saltman při loňské Challenge Tour v Rusku. Osmadvacetiletý Skot nesmí hrát turnajový golf tři měsíce.

Článek

Turnajový výbor European Tour při svém úterním disciplinárním jednání v Abú Dhabí jednomyslně konstatoval, že Elliot Saltman loni v září vážně porušil pravidla v prvním kole turnaje Russian Challenge Cup v Tseleevo Golf & Polo Clubu u Moskvy.

Po odehrání kola byl Skot diskvalifikován a od té doby čekal na posouzení případu, ačkoli pokračoval v turnajovém hraní. Nyní nesmí na European Tour ani Challenge Tour do 19. dubna. Proti verdiktu se ale může odvolat k radě tour.

Pětkrát špatně

Co se vlastně stalo?

Oba Saltmanovi spoluhráči Stuart Davis a Marcus Highley si po odehrání kola stěžovali, že Skot nejméně pětkrát markoval svůj míč na greenech nesprávným způsobem. Respektive že míč vracel na green blíž, než ve skutečnosti měl. Šlo tedy o bezprecedentní porušování pravidel.

"Nechci mít nálepku podvodníka," bránil se Saltman v britském deníku Observer před disciplinárním řízením. Hráč nadále odmítá, že by udělal cokoli špatně, ale v Rusku podle svých slov se podvolil diskvalifikaci "pod tlakem okolností."

"Je mi líto, že jsem se tehdy nebránil," dodal Saltman.

Dvacet let natvrdo

European Tour v minulosti dvakrát vynesla tvrdé tresty za podvádění.

Skotský profesionál David Robertson dostal v roce 1985 zákaz startů na DVACET let poté, co při kvalifikaci na British Open posunul své markovátko na greenu o pět metrů!

Švéd Johan Tumba dostal za úpravu výsledku ve skórkartě v roce 1992 trest DESETI let zákazu startů, který byl posléze snížen na tři.

Reklama