Hlavní obsah

Amerika chce potvrdit vládu nad světem kromě Evropy

Jedná se o tradiční souboj Spojených států se zbytkem světa bez hráčů z Evropy. Letos by se ale Presidents Cupu mohlo přezdívat jako bitvě USA proti spolku Austrálie a Jižní Afriky. Z šestnáctičlenného týmu totiž právě národy z těchto oblasít zaujímají hned dvanáct míst. Hraje se od čtvrtka do neděle v Muirfield Village.

Foto: Tami Chappell, Reuters

Americký golfista Jordan Spieth

Článek

Zatímco v Ryder Cupu v posledních letech vládne evropský tým, v Presidents Cupu mají výrazně pozitivní bilanci Američané. Ti porazili mezinárodní tým z dosavadních devíti střetnutí sedmkrát, jednou skončil duel nerozhodně a jednou zvítězil svět (1998).

V letošním jubilejním desátém ročníku se pak hráči Spojených států pokusí zvítězit popáté v řadě, když naposledy uspěli před dvěma roky v australském Melbourne po výsledku 19:15.

Letos se budou Američané spoléhat kromě tradičních lídrů také na mladičkého Jordana Spiethe, který se stal kometou uplynulé sezóny PGA Tour. Do té vstupoval bez řádného členství, díky skvělým výkonům a také premiérovému vítězství je ale nyní jednou z největších hvězd týmu.

"Kdo by si s ním nechtěl zahrát? Myslím si, že každý z týmu by chtěl," řekl novinářům Steve Stricker, který je ve čtyřhrách velmi často parťákem světové jedničky Tigera Woodse.

Výběr světa povede Nick Price

O nasazení dvojic do čtvrtečních, pátečních a sobotních čtyřher (ve čtvrtek se hraje 6x foursome, v pátek 6x fourball a v sobotu 5x foursome i fourball) rozhodne kapitán Fred Couples, který rozhodl také o Spiethově nominaci, když mu dal jednu ze svých dvou divokých karet.

Na druhé straně povede svůj tým Nick Price ze Zimbabwe, který bude dost možná párovat hráče podle národností. V týmu má totiž hned pět Jihoafričanů, tři Australany, Japonce, Kanaďana, Argentince a jednoho reprezentanta Zimbabwe.

Stejné národnosti jsou také Priceovi dva asistenti Mark McNulty a Tony Johnstone, které doplňuje Japonec Shigeki Maruyama. Tým je tak z více jak poloviny jihoafrický, když Zimbabwe sousedí s Jihoafrickou republikou.

"(Účast v týmu) je pro každého splnění snu," přiznává Ernie Els, který má společně s Retiefem Goosenem na svém kontě nejvíce účastí. Letos je však v týmu pouze on, z Jihoafričanů se do týmu dostali ještě Louis Oosthuizen, Charl Schwartzel, Branden Grace a Richard Sterne.

Nejen jejich výkony můžete sledovat od čtvrtka do neděle na stanici Golf Channel.

Reklama