Hlavní obsah

Konec TV práskačů? Změna pravidel při pohybu míčku

Spousta sportů volá po tom, aby sporné okamžiky mohl řešit videorozhodčí. Golf se v posledních letech vyrovnával s problémem naprosto opačným. Hráči byli často trestáni za věci, kterých si během hry nikdo nevšiml, ale pozorní "videorozhodčí" doma u televizních obrazovek vše poctivě nahlásili. Od ledna to však bude minulost.

Foto: Jiří Velden

Ilustrační foto.

Článek

Od začátku příštího roku bude možné hráče penalizovat za pohyb míčku pouze ve chvíli, že to bude patrné pouhým okem a že si toho navíc někdo všimne pouze v daný okamžik (nově pravidlo 18/4). Organizace USGA a R&A to oznámily ve společném prohlášení v tomto týdnu.

Jedná se přitom o jednu z nejzásadnějších z 87 novinek, které budou součástí pravidel v následujícím cyklu let 2014 a 2015. V golfu tak budou v tomto případě rozhodovat pouze lidské schopnosti, a ne technické možnosti HD kamer.

Posledním známým "hříšníkem" byl první hráč světa Tiger Woods, který byl potrestán dvěma trestnými ranami během BMW Championship za to, že se mu pohnul míček. Na videozáznamu PGA Tour ale byl naprosto minimální pohyb míčku patrný.

Pagel: Diskutovali jsme o tom od roku 2011

Woods následně prohlásil, že si nebyl vůbec vědom, že by se míček pohnul. Přesvědčilo ho o tom až zhlédnutí videa. Thomas Pagel, který má v rámci USGA na starosti pravidla golfu, ale popírá, že by právě tato situace byla startérem změny v pravidlech.

"Diskutovali jsme o tom s R&A od roku 2011," přiznal Pagel. "Rozhodující orgány věří, že v potaz by se měly brát všechny možnosti, ale zároveň je důležité mít správná pravidla."

Nepříjemné situace, kdy televizní diváci volají při každém přenosu a snaží se díky zpomaleným záběrům a vysokému rozlišení přenosu usvědčit hráče z porušení pravidel, hodně hráčům leží v žaludku. Někdy se totiž jedná skutečně o nesmyslná obvinění.

Podle Zacha Johnsona se jedná o obrázek doby, ve kterém žijeme: "Nejsem si jistý, že pouhým okem můžeme spatřit každý detail. Když ale omylem pohnu míčkem, chci o tom vědět. Bez toho nemohu s čistým svědomím podepsat skórkartu, která není správná."

Reklama