Hlavní obsah

Golfista Spieth je po dvou kolech ve vedení Masters

Augusta

Americký golfista Jordan Spieth útočí na svůj první titul kategorie major. Čtvrtý hráč světa dominuje Masters v Augustě, v polovině vede s náskokem pěti ran před krajanem Charley Hoffmanem. Spieth vytvořil se skóre -14 po dvou odehraných kolech nový rekord turnaje.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Americký golfista Jordan Spieth.

Článek

O jednu ránu vylepšil výkon Raymonda Floyda z roku 1976. Pokud vydrží v nastoleném tempu, může překonat i nejlepší výkon v celém turnaji. Ten stanovil v roce 1997 Američan Tiger Woods, který tehdy vyhrál se skóre -18 a s náskokem dvanácti ran.

„Udělat tady rekord je senzační, ale pokud to nedotáhnu do konce, tak to nebude nic znamenat. Nechci se zapsat do historie jako někdo, kdo udělal rekord po šestatřiceti jamkách, ale nakonec nevyhrál," řekl jednadvacetiletý Spieth po 2. kole.

Zvítězit mohl Spieth na Masters už loni. Ve finálovém kole vedl, ale nakonec tlak neustál a skončil druhý. „Z loňska jsem se naučil trpělivosti. Nesmím myslet dopředu, předbíhat událostem, ale zůstat v přítomnosti a jen hrát," řekl Spieth..

Za druhým Hoffmanem, který odehrál dvě vyrovnaná kola, jsou s odstupem dvou ran Američan Dustin Johnson a Angličané Justin Rose a Paul Casey. Těsně za ně se dotáhl trojnásobný držitel zeleného saka Američan Phil Mickelson.

Woods neztrácí naději

Zlepšení ve druhém kole předvedl Woods a po druhém kole za -3 se dostal celkově na dvě rány pod par a posunul se na dělené 19 místo. „Ztrácím na vedení dvanáct ran, ale pořád je před námi ještě 36 jamek a všechno je možné," řekl.

Stejně jakou Woods jsou na tom i obhájce trofeje Bubba Watson z USA i současná světová jednička Rory McIlroy. Hráč ze Severního Irska místo boje o triumf a zkompletování kariérního grandslamu zachraňoval své působení v turnaji. Na první devítce druhého kola se jednou ocitl mimo finálová kola, ale na druhé postup zachránil.

„Odehrál jsem v pátek dvě různé devítky. Na té první mi to nešlo, ale ta druhá a pět ran pod par mi dodávají do dalších kol trochu lepší pocit," řekl McIlroy. Dodal, že Spieth přes náskok ještě vyhráno nemá. „Pár chlapíků ho ještě může chytit."

Masters, golfový turnaj kategorie major v Augustě (dotace 9 milionů dolarů, par 72) - po 2. kole:
1. Spieth 130 ran (64+66)
2. Hoffman (oba USA) 135 (67+68)
3. Rose 137 (67+70)
Casey (oba Angl.) 137 (69+68)
D. Johnson (USA) 137 (70+67)
6. Mickelson 138 (70+68)
... mj. 19. Woods 142 (73+69)
Watson (všichni USA) 142 (71+71)
McIlroy (Sev. Ir.) 142 (71+71)

Reklama